Sveitsin viranomaiset ovat luovuttaneet ensimmäisen toukokuussa pidätetyistä Kansainvälisen jalkapalloliiton johtohahmoista USA:han vastaamaan korruptiosyytteisiin. Sveitsissä pidätettiin toukokuussa USA:n viranomaisten pyynnöstä seitsemän entistä ja nykyistä jalkapallopomoa.

Luovutetun henkilöllisyyttä ei kerrottu julkisuuteen. Uutinen luovutuksesta tuli vain vajaa viikko sen jälkeen, kun lähde kertoi uutistoimisto Reutersille, ettei Jeffrey Webb aio vastustaa luovuttamistaan. Webb lähti Zürichistä keskiviikkona New Yorkiin kolmen poliisin saattamana.

Caymansaarelainen Webb hyllytettiin pidätyksen jälkeen tehtävistään Fifan varapuheenjohtajana sekä Pohjois- ja Väli-Amerikan sekä Karibian jalkapalloliiton (Concacaf) puheenjohtajana. Häntä syytetään USA:ssa salaliitoista, petoksista ja rahanpesusta liittyen markkinointioikeuksiin.

Toukokuiset pidätykset tehtiin sen jälkeen, kun FBI sai valmiiksi korruptiotutkimuksensa ja USA:n oikeusministeriö nosti tukun lahjus-, rahanpesu- ja petossyytteitä. Tutkimukset aloitettiin alunperin, kun Venäjälle 2018 ja Qatarille 2022 myönnettyjen MM-kisojen hakuprosesseissa epäiltiin vilppiä. Vyyhti laajeni lopulta koskemaan Fifan toimia viimeisten 20 vuoden ajalta.

Fifa on palkannut newyorkilaisen kriisiviestintään erikoistuneen yhtiön Teneon auttamaan kansainvälisten tutkimusten kanssa ja kiillottamaan tahriintunutta mainettaan. Teneon johtajistoon kuuluu useita henkilöitä, jotka ovat työskennelleet MM-hakukampanjoissa, kuten puheenjohtaja Doug Band, joka veti USA:n hakukampanjaa 2022 kisoja varten.