103 vuotta sitten alkunsa saanut mysteeri on viimein saanut ratkaisunsa, kertoo Tekniikka&Talous.

Australialainen AE1-sukellusvene katosi jäljettömiin ensimmäisen maailmansodan alkuviikkoina syksyllä 1914 Uuden-Guinean rannikolla. Kyseessä oli sodan ensimmäinen uponnut sukellusvene. Sukellusveneen mukana upposi 18 australialaista, 16 brittiä ja yksi uusiseelantilainen.

Nyt yli sata vuotta myöhemmin katoamismysteeri ratkesi, kun sukellusvene löydettiin uponneena merenpohjasta Rabaulin kaupungin edustalta, The Wall Street Journal raportoi.

– Ikuista partiointitehtävää vuodesta 1914 lähtien suorittanut miehistö on löydetty ja voimme nyt muistaa ja kunnioittaa heidän maallemme tekemää uhraustaan, Australian puolustusministeri Marise Payne sanoi.

Sukellusvene katosi sumussa saattueestaan, eikä jättänyt minkäänlaisia jälkiä. Aluksesta syntyi paikallinen legenda, sillä alueen asukkaiden parissa on kiertänyt tarina merenalaisesta hirviöstä, joka näyttäytyy läheisellä riutalla. Nyt tuon hirviön olemassaolo sai vahvistuksen.

Löydöstä huolimatta sukellusveneen uppoamisen syy pysyy edelleen mysteerinä. Historioitsijat ovat arvelleet, että AE1 sukelsi kohti syvyyksiä luukku auki, minkä vuoksi alus täyttyi vedellä ja upposi.

Lähteet: Tekniikka&Talous, Wall Street Journal