Kaksi kokoomuksen naiskansanedustajaa on kertonut julkisuuteen, että he eivät pysty äänestämään ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksen puolesta eduskunnan perjantain äänestyksessä. Tämä voi tarkoittaa joko ääntä Soinia vastaan, ”tyhjää” ääntä tai täysistunnosta pois jäämistä.

Oppositio esittää ministeri Soinille epäluottamusta aborttikannanottojen vuoksi, ja äänestyksen ratkaisevaksi tekijäksi on noussut se, tukevatko kokoomuksen edustajat hallituskumppania. Ensimmäisten joukossa kokoomuslaisista kansanedustajista Saara-Sofia Sirén kertoo, että ei pysty antamaan luottamusta Soinille.

”Soinin toiminta on ollut vastoin Suomen ja hallituksen linjaa. Tänään salissa hän toteaa, että ei ole mielestään toiminut väärin, ei pahoittele, eikä lupaa jatkossa toimia linjan mukaisesti. Tämä vahvistaa näkemystäni siitä, että en voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, Sirén kertoo Twitter-palvelussa.

Toinen kokoomusedustaja Jaana Pelkonen kertoo kantansa Ylen haastattelussa.

”Se on varmaa, että en pysty antamaan ministeri Soinille täyttä tukea. Äänestän tyhjää tai vastaan, mutta en vihreää puolesta”, Pelkonen sanoo.

Kolmas kokoomuslainen kansanedustaja, Sofia Vikman, kertoi sosiaalisessa mediassa torstaina, että hänen äänestyspäätöksensä ”kannalta ratkaisevaa on, miten ulkoministeri Soini suhtautuu tekemiinsä virheisiin”.

”Soinin on viimein selkeäsanaisesti ilmaistava, että hän ymmärtää toimineensa toistuvasti ministerille sopimattomalla tavalla ja että tämänkaltaiset virheet eivät ministeriltä enää toistu.”

”Tänään Soini vetosi täysistunnossa oikeuteen vakaumukseensa. Jos huomisessa äänestyksessä on kyse henkilökohtaisesta vakaumuksesta, on selvää, että jokainen edustaja saa siinä tapauksessa äänestää omatuntonsa mukaan ryhmäpäätösten sijaan”, Vikman jatkaa.

Lue myös: Kokoomuspomo: ”Kokoomuksen edustajat tukevat hallitusta – muuta vaihtoehtoa ei ole”

Politiikan tutkija Antti Ronkainen huomautti aiemmin Uuden Suomen haastattelussa , että kokoomuksen edustajille antaa pientä pelivaraa kristillisdemokraattien ilmoitus Soinin tukemisesta. Kristillisillä on viisi kansanedustajaa.

Jos kaikki kristilliset ovat paikalla äänestyksessä ja samoin kaikki hallituspuolueiden edustajat, olisi Soinilla muutaman kokoomuksen kansanedustajan irtiotosta huolimatta yli sadan kansanedustajan tuki takanaan. Näyttää siis todennäköiseltä, että Soinilla kaikesta huolimatta on eduskunnan enemmistön luottamus.

LUE LISÄÄ:

Kokoomus on pahassa paikassa – ”Naiskansanedustajat joutuvat alistamaan itseään”

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Soinille luettiin epäluottamuslause-esitys eduskunnassa

Timo Soinille moitteita Sipilältä ja Orpolta – Oppositio hiillostaa: ”Katseet kohdistuvat kokoomukseen”

Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13