Suomen kaksi tuoreinta nobelistia, Martti Ahtisaari ja Bengt Holmström, ovat eri alojen ihmisiä, mutta samoilla linjoilla eräässä asiassa: ay-liikkeellä on liikaa valtaa Suomessa.

Maanantaina taloustieteen Nobelilla palkittu Holmström tuo oman näkemyksensä esiin MTV:n haastattelussa.

– Mielestäni iso norsu tässä koko hommassa on työmarkkinat ja ay-liikkeen vaikutusvalta Suomessa, Holmström sanoo MTV:n videolla.

– Ay-liikkeet pitävät vanhasta kiinni ja se on sinänsä ymmärrettävää, mutta kyllä ne tulevat murenemaan itsestään. Kysymys on vain siitä, kuinka nopeasti, Holmström jatkaa MTV:n mukaan.

Holmströmin mielestä ay-liikkeen aika on ohi, koska nykymaailmassa ”tulee niin paljon uudenlaisia työpaikkoja, ammatin merkitys on vähenemässä ja työn luonne on muuttumassa”. Tutkimustyössään sopimuksiin ja kannustimiin perehtynyt Holmström katsoo, että myös johdon kannustimissa on muutos- eli laskuvaraa: kannustimet ovat usein liian vahvoja, hän sanoo.

Rauhannobelisti Martti Ahtisaari puolestaan kohautti äskettäin arvostelemalla ay-liikettä kovin sanoin keskustelukirjassa. Ahtisaaren mukaan ay-liikkeen ja muiden alun perin suomalaisia suojelleiden koneistojen jääräpäisyys ja kykenemättömyys uuteen ”vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan”.

– Nykyistä työmarkkinakeskustelua katsellen tuntuu, että olemme melkein itsemurhatiellä, presidentti sanoo kirjassa.

Hän ihmettelee sitä, että ”demarit ja ay-liike ovat nyt romuttamassa hyvinvointivaltiota” ja sitä, miksi Sdp on antanut ”ammattiyhdistysliikkeen kaapata vallan”.

Lue myös: Ahtisaari ryöpyttää: ”Demarit ja ay-liike ovat romuttamassa hyvinvointivaltiota”

Lue myös: Ahtisaari pehmensi palkanlaskupuheita: ”Tekisin kaiken muun ensin”