Keskustan eduskuntavaaliehdokas, urheilutoimittaja Jari Porttila yhtyy blogikirjoituksessaan jääkiekkoilija Teemu Selänteen kritiikkiin huippu-urheilijoiden erivapauksien karsimisesta asepalveluksessa.

Puolustusvoimat on päättänyt purkaa Urheilukoulussa palvelevien urheilijavarusmiesten erioikeuksia, koska eduskunnan oikeusasiamies katsoo huippu-urheilijoiden suosimisen kuten säännönmukaisen lyhyen palvelusajan olevan perusoikeusjärjestelmän vastaista.

Jari Porttila kertoo itsekin aktiiviurheilijana saaneensa tiettyjä erivapauksia armeijassa ollessaan, mutta Urheilukoulua hän ei käynyt.

– Urheilujoukoissa jokainen saa peruskoulutuksen ja joutuu osallistumaan tiettyihin leireihin. Pääsääntöisesti urheilija ”ryynää” ensin muiden joukossa ja harjoittelee sitten siihen päälle sen, minkä jaksaa. En kadehtinut armeijassa ollessani oikeita urheilijoita, eikä heitä pitäisi kadehtia kenenkään muukaan, Porttila kirjoittaa.

– Ajatellaanpa vaikka nyt ennen armeijaa NHL-sopimuksen tehneitä jääkiekkoilijoita. Olisi täysin käsittämätöntä, jos heidän varusmiespalvelustaan ei voitaisi sovittaa siihen ajanjaksoon, jolloin taalajäillä ei kiekkoilla. Olisi sulaa typeryyttä pilata jonkun urheilijan ura vaan sen vuoksi, että häntä pitää kohdella varusmiespalveluksessa tasavertaisesti naapurin Ossin kanssa, Porttila jatkaa.

Ilmeisesti varusmiespalveluksen ajoittaminen urheilu-uran aikataulujen mukaan kuitenkin loppuu. Pääesikunnan koulutuspäällikkö Hannu Hyppönen kertoi Ylelle, että urheilijat astuvat palvelukseen jatkossa yhtä aikaa.

– Poikkeavat aloitusajankohdat poistuvat, eli Urheilukoulussa astutaan palvelukseen joko huhtikuussa tai lokakuussa, Hyppönen kertoi.

Toinen suurempi muutos on etukäteisvalinnan poistuminen palvelusajan pituuden osalta. Muuten muutoksessa on Hyppösen mukaan kyse hienosäädöstä.

Porttilan kanssa samoilla linjoilla oli Helsingin Sanomien mukaan jääkiekkolegenda Teemu Selänne, joka kiitteli aikaistetun ja sovelletun varusmiespalveluksen mahdollistaneen unelmiensa saavuttamisen. Porttilan mukaan päätös on herättänyt laajemminkin ”kummastusta urheilupiireissä”.

– [Oikeusasiamies] Sakslinin mukaan ei ole oikein, että urheilijat ovat kasarmipalveluksessa vain murto-osan palvelusajastaan. Miksi se ei ole oikein? Puolustusvoimat on aivan oikeutetusti kommentoinut päätöstä siten, että heidän mielestään urheilijat ovat palveluksessa myös leireillä ja kilpailumatkoilla. He edustavat silloin myös Puolustusvoimia, se on tärkeä osa palvelusta, Porttila katsoo.

Hän huomioi jonkun voivan kysyä, että ”mitenkäs sitten pitäisi toimia esimerkiksi peliyhtiön nuoren koodaajan kanssa?”.

– Vastaus on sama. Varusmiespalvelusta pitäisi voida soveltaa siten, ettei armeijan käyminen vie keneltäkään ammattia tai vaikeuta sen hoitamista, Porttila toteaa.

Alla näkyvät Teemu Selänteen aiheesta julkaisema avoin Twitter-kirje sekä linkki Jari Porttilan Puheenvuoro-blogiin.