Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla on näkynyt merkkejä talouden elpymisestä muun muassa teollisuus- ja energiasektoreilla. Wall Street Journalissa kiinnitetään erityisesti huomiota S&P 500 -listan energiasektoriin, joka on toipunut 60 prosenttia sitten maaliskuun lopun pohjalukemien.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto pitää merkittävänä, että osakekurssien nousu on tarttunut myös sykliseen sektoriin. Tulkintojen kanssa on kuitenkin oltava maltillinen.

”Sykliset sektorit ovat lähteneet elpymään ja reagoineet positiiviseen uutisvirtaan, mutta syksyn tai ensi kevään tilanteesta markkinat eivät vielä paljon kerro”, Murto kommentoi.

Murto muistuttaa, että koronakriisin alkuvaiheissa finanssimarkkinoilla näkyi monia samoja merkkejä kuin 2000-luvun lopulla Lehman Brothers -pankin ympärillä. Niihin kuitenkin reagoitiin tarpeeksi nopeasti, jolloin finanssikriisin todennäköisyys pieneni merkittävästi.

”Finanssimarkkinat olivat menossa täysin kriisimoodiin, mutta keskuspankit panivat tälle stopin toimimalla hyvin aggressiivisesti. Se oli edellisen finanssikriisin opetuksia”, Murto toteaa.

Valmius toiseen aaltoon on ratkaiseva tulevan kannalta

”Seuraavan arvion markkinat joutuvat tekemään siitä, kuinka todennäköistä on vakavan toisen tai kolmannen aallon tuleminen. Positiivisessa skenaariossa seuraavat aallot jäisivät taloudellisten vaikutusten mittakaavaltaan selvästi ensimmäistä aaltoa pienemmäksi”, Murto toteaa.

Tulevan kannalta korostuu kaksi tekijää. Ensimmäinen on, miten pitkälle ja miten nopeasti lääketieteessä edetään. Kaikki skenaariot, joissa rokote saataisiin kehitettyä ja massatuotanto aloitettua ensi kesään mennessä, olisivat positiivisia yllätyksiä.

”Toinen aspekti on se, pystymmekö rokotekehityksestä huolimatta hallitsemaan mahdollista toista aaltoa paremmin, koska olemme oppineet niin paljon erityistoimenpiteistä ja viruksen leviämisestä”, Murto linjaa.

Ihanteellisesti toinen aalto vaatisi vähemmän koko yhteiskuntaa koskevia toimenpiteitä. Murto kuitenkin muistuttaa, ettei kaikilla valtioilla ole samoja valmiuksia erityistoimenpiteisiin.

”Viruksen eteneminen on hidastumassa ja se on tapahtumassa monissa maissa yhtä aikaa. Se ei ole pelkästään sattumaa”, Murto kuitenkin toteaa.

”Arjessa on vain aika mielenkiintoinen yhdistelmä, että jos hyvät säät jatkuvat niin terassit ovat auki, mutta työpaikalle ei vielä päästä.”

LUE MYÖS: