”Tässä ei ole kyse vain ammoniumnitraatista”, sanoo tiedustelupalvelu CIA:n entinen työntekijä, tiedusteluansioistaan palkittu Lähi-idän tuntija Robert Baer uutiskanava CNN:lle Beirutin tuhoisasta räjähdyksestä.

Baerin mukaan videot Beirutin satama-alueen valtaisasta räjähdyksestä viittaavat ammoniumnitraatin osuuteen räjähdyksessä, mutta hän ei usko aineen selittävän koko tuhoa. Libanonin valtiojohto on esittänyt sataman suuren ammoniumnitraattivaraston syyksi räjähdykselle. Presidentin mukaan satamaan oli varastoitu peräti 2750 tonnia räjähdysherkkää ammoniumnitraattia.

Baerin mukaan videoilla näkyvä valkoinen pulveri, jota näkyy ennen suurta räjähdystä, viittaa ammoniumnitraatin rooliin ja palamiseen räjähdyspaikan läheisyydessä. Hän väittää kuitenkin, että räjähdyksessä on ollut mukana myös sotilasräjähteitä, mahdollisesti asevarastosta.

”Kun katsoo oranssia tulipalloa, siinä on selvästi kyse sotilasräjähteistä”, Baer sanoo.

Baer toteaa, että minkäänlaisesta hyökkäyksestä ei kuitenkaan ole viitteitä. Hän arvioi, että jos kyse on onnettomuudesta ja esimerkiksi sotilasräjähteiden varastoimisesta satamaan, ei totuutta räjähdyksen taustoista välttämättä tulla lainkaan tuomaan julki.

Myös toinen CNN:n haastateltava, räjähdeasiantuntija Anthony May, arvioi videoilla näkyvän punaisen pilven viittaavan johonkin muuhun räjähteeseen kuin ammoniumnitraattiin. Ammoniumnitraatti tuottaisi keltaisen savupilven, hän sanoo.

”En sano, että ammoniumnitraattia ei voisi olla mukana, mutta näyttää siltä, että siellä oli muitakin aineita.”

LUE MYÖS: