Facebookin varajohtajanakin toiminut palvelun kehittäjä Chamath Palihapitiya kokee syyllisyyttä siitä, että auttoi luomaan ihmisiä koukuttavan ja sosiaalisia rakenteita rikkovan välineen.

Palihapitiya on itse lopettanut sosiaalisen median käytön sekä kieltänyt sen lapsiltaan. Hän toivoo muidenkin jättävän somen ainakin pitkälle tauolle, Tivi kertoo.

– Ette ymmärrä sitä, mutta teitä ohjelmoidaan. Nyt on aika päättää, missä määrin olette valmiita luopumaan itsenäisyydestänne, hän sanoo.

Palihapitiya viittaa ilmeisesti siihen, että Facebookin algoritmit osaltaan säätelevät, minkälaisena käyttäjät maailman uutisineen näkevät ja kokevat. Hänen mielestään palvelu heikentää yhteiskunnan perusteita ja julkista keskustelua levittämällä väärää tietoa ja epäluottamusta. Suuria ihmisjoukkoja kyetään manipuloimaan somen avulla.

Palihapitiya aloitti työnsä Facebookilla vuonna 2005 ja vetäytyi syrjään vuonna 2011. Ex-pomo katuu järjestelmää, joka perustuu nopeaan hyvää mieltä tuottavaan palautteeseen – kuten peukutuksiin ja jakoihin.

– Sosiaalinen media turmelee inhimillisen käyttäytymisen perustan, hän väittää.

Chamath Palihapitiya, joka työskenteli Facebookissa käyttäjämäärän kasvattamisen parissa, toimii nykyisin muun muassa pääomasijoittajana. Kannanotollaan hän liittyy useiden muiden some-skeptikoiksi kääntyneiden entisten alan kehittäjien joukkoon.

Lähde: Tivi. Palihapitiyan näkemyksistä kertoo alun perin muun muassa Quartz-sivusto.