Sdp:n kansanedustaja, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin entinen toimitusjohtaja Aki Lindén katsoo Singaporen onnistuneen taistelussa koronavirusta vastaan erityisesti siksi, että taustalla ovat kovat kokemukset vuosien 2002 ja 2003 SARS-epidemiasta.

”Maa alkoi rakentaa sen jälkeen riittävää eristystiloin varustettua sairaalakapasiteettia vastaavan kriisin varalta. Sellainen - ja vielä pahempi - tuli. Nyt siihen oli varauduttu. Koko tammikuun Singapore varautui, kun oli tullut tieto Kiinan alueen infektiosta. Helmikuun alussa oltiin valmiita”, Singaporessa tammikuussa vieraillut Lindén analysoi Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa.

Hän kuvailee Singaporen strategiaa selkeäksi: ensin etsitään matalalla kynnyksellä sairastuneet.

”Testataan, testataan, testataan. Ei umpimähkään kaikkia ja sattumalta, mutta kohdennetusti oireilevia ja erityisesti terveydenhuollon henkilöstöä. Mutta siis hyvin ”liberaalisti”. Positiivisten löydösten määrää, alle 1 %, ei pidetä liian alhaisena”, hän kuvailee.

Lue seuraavaksi:

Toiseksi Singapore eristää kaikki sairastuneet sairaaloihin. Lindén korostaa, että tällä tavoin varmistettiin eristyksen onnistuminen.

Lisäksi kaikki ne, joilla oli ollut kontakteja sairastuneiden kanssa, määrättiin karanteeniin, jota valvottiin todella tiukasti.

”Nämä henkilöt saivat tekstiviestin monta kertaa päivässä ja heidän tuli vastata siihen. Tällä tavoin varmistettiin heidän sijaintinsa. Rangaistukset olivat kovia, jos henkilö ei ollut karanteenissa. Tarvittaessa koputettiin ovelle ja tarkistettiin tilanne, jos henkilö ei ollut vastannut. Erilliset partiot hoitivat tätä tehtävää, kuten myös laajaa puhelinkontrollia”.

Lue myös:

Lindén kehuu myös Singaporen voimakasta tiedotusta kansalaisille.

”Pese kädet, älä yski, jos yskit niin nenäliinaan tai hihaa vasten, pidä etäisyyttä ihmisiin, vältä kaikkia ”turhia” kontakteja, jää herkästi pois töistä ”flunssaoireissa”, hakeudu testeihin jne jne.”

Osana strategiaa Lindén nostaa esiin myös taudin vastustamisen vahvan keskitetyn johtamisen koko hallituksen voimin.

”Kyse on vakavasta kansanterveyden ja kansantalouden kriisistä. Tiheästi asuttu Singapore on todellisessa vaarassa, jos tauti leviää hallitsemattomasti”, hän huomauttaa.

Näiden toimien jälkeen muu yhteiskunta voi Lindénin mukaan jatkaa elämäänsä: koulut toimivat, talous pyörii.

Lue seuraavaksi:

Linden kommentoi sosiaalisessa mediassa myös viime yönä voimaan astunutta Uudenmaan eristystä. Hän pitää sitä oikeana toimena.

”Ei kukaan osaa sanoa montako koronatartuntaa tällä ehkäistään, mutta luullakseni useita satoja. Ja se on arvokasta.”