Suomen Punaisen Ristin (SPR) entinen viestintäjohtaja ihmettelee Seura-lehden haastattelussa keskustelua niin sanottujen Isis-naisten evakuoimisesta Suomeen.

”Verenpaineeni nousi, kun luin oikeusoppineiden näkemyksen siitä, että valtiolla olisi velvollisuus organisoida ISIS-äideille ja lapsille erityiskuljetus kotiin”, eläkkeelle jäänyt SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho lehdelle.

Lue lisää oikeustieteilijöiden kannanotosta: Oikeustieteilijöillä selvä kanta ”Isis-naisiin” – HS: ”Valtiolle velvollisuus avustaa lapsien sekä heidän huoltajiensa tuomisessa maahan”

Jos valtion piikki avataan ISIS-äideille, se pitää Laihon mukaan avata kaikille muillekin – esimerkiksi Thaimaan vankiloissa huumetuomioita istuville suomalaisille.

Laihon mukaan valtio ei koskaan kustanna vaikeuksiin joutuneiden kansalaisten pääsyä takaisin kotimaahan. Sen sijaan konsulipalvelulain mukaisesti Suomen edustustot ja konsulaatit voivat avustaa ihmisiä paikan päällä.

”En ihan ymmärrä, miksi ISIS-naisiin pitäisi suhtautua poikkeuksellisesti. Al-Holin leirillä on kyllä hirvittävät olosuhteet. Mutta niin ovat myös Thaimaan tai Indonesian vankiloissa, ja niissäkin on suomalaisia”, Laiho sanoo Seuralle.

Laiho varoittaa kauaskantoisista seurauksista, jos nyt tehdään poikkeuspäätös.

”Jos valtio nyt lähtee kustantamaan ja järjestämään naisille kotiinkuljetusta, kaikille muillekin vaikeuksissa oleville pitää tehdä sama.”

LUE MYÖS:

Terrorismitutkijat: Rinteen hallitus otti aikalisän ”Isis-naisten” asiassa

Rinteen hallituksen päätös ”järkytti” – Sisäministeri Ohisalo hämärsi hallituksen linjaa ”Isis-naisista”

Nyt tuli Antti Rinteeltä selkeä kanta ”Isis-naisiin”: ”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä”

”Ei tarvittu kuin yksi twiitti ihmisoikeusjärjestöltä ja sisäministeri jo hämärtää pääministerin lupausta eduskunnalle”

Maria Ohisalo joutui kovaan ryöpytykseen: ”Tässä ei auta itku markkinoilla - Hallituksen sisällä ei voi sooloilla”