EU-huippukokous pääsi tiistaina viimein sopuun kolmesta unionin huippujohtajasta, mutta kritiikki ja epäilykset alkoivat heti. Esiin nostetaan erityisesti Euroopan komission puheenjohtajaksi ehdotettava Ursula von der Leyen, jonka ura Saksassa on ollut skandaalien täyteinen.

Saksan puolustusministeri von der Leyen on Saksan liittokansleri Angela Merkelin luotettu ministerikumppani kaikista Merkelin hallituksista. EU-asioita tiiviisti seuraava Politico-lehden Euroopan-osasto kuitenkin kysyy analyysissään, valittiinko von der Leyen osaamisensa sijasta siksi, että hän on Saksalle sopiva hyvitys siitä, että epävirallisen kärkiehdokasmenettelyn ensimmäistä vaihtoehtoa Manfred Weberiä ei hyväksytty komission johtoon.

Von der Leyen edustaa Euroopassa keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää kuten Merkel ja Weberkin. LUE LISÄÄ: EU:n johtoon kaksi naista – Ursula von der Leyen on Angela Merkelin kestokumppani

Saksassa puolustusministeriä syytetään huonosta johtamisesta ja huonosta rahankäytöstä. Koko hänen poliittista uraansa ovat sävyttäneet skandaalit, Euractiv-sivusto kertoo. Häntä on syytetty muun muassa opinnäytetyönsä plagioimisesta. Hannoverin lääketieteellinen yliopisto päätti vuonna 2016 pitää von der Leyenin tutkinnon ja arvonimen voimassa, vaikka hänen työssään havaittiin selkeitä merkkejä lähteiden käytön rikkeistä.

Erityistä kritiikkiä von der Leyen on saanut tultuaan valituksi Saksan puolustusministeriksi ensimmäisenä naisena vuonna 2013. Hänen vastuulleen on osin kaatunut Saksan puolustusvoimien ja sen kaluston huono kunto ja valmiustilanne. Hänen kaudellaan Saksan armeijan kalusto-ongelmat ovat entisestään pahentuneet, Euractiv kertoo.

”Armeijan tilanne on katastrofaalinen. Koko liittovaltion puolustuskyky on vaakalaudalla, mikä on täysin vastuutonta”, kirjoitti entinen puolustusministeri Rupert Scholz viime viikolla ennen von der Leyenin nousua komission puheenjohtajapeliin.

Saksan parlamentti käynnisti äskettäin kuulemiset, joiden tarkoituksena on selvittää, solmiko von der Leyenin johtama puolustusministeriö miljoonien arvoisia konsulttisopimuksia vastoin julkisen hallinnon käytöntöjä. Todistajanlausunnot vihjaavat jopa systemaattiseen korruptioon ministeriössä, Politico kertoo.

Saksassa von der Leyen on niin kiistelty hahmo hallituksen sisälläkin, että Saksa pidättäytyi äänestämästä huippukokouksessa, kun von der Leyen valittiin EU-johtajian ehdokkaaksi. Euractivin mukaan tämä johtui siitä, että Merkelin hallituskumppanit sosialistit kieltäytyivät tukemasta häntä.

”Von der Leyen on heikoin ministerimme. Ilmeisesti se riittää komission presidentiksi”, tviittasi entinen Euroopan parlamentin puheenjohtaja, sosiaalidemokraattien Martin Schulz.

Schulzin pettymystä selittää se, että hänen käsialaansa oli alkuviikosta kaatunut sopimusyritys, jossa komission johtoon olisi noussut sosiaalidemokraattien Frans Timmermans.

Von der Leyenin tärkeimmät liittolaiset ovat vahvoja hahmoja. Lehtitietojen mukaan hän on läheinen Saksan parlamentin vaikutusvaltaisen puheenjohtajan Wolfgang Schäublen kanssa, minkä lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel tukee luottonaistaan.

Von der Leyen on EU-virkamiehen tytär ja hän on syntynyt Brysselissä. Hän opiskeli taloustieteitä, mutta vaihtoi lääketieteeseen ja työskenteli gynekologina. Hän meni naimisiin Saksan aatelissukuun kuuluvan Heikon von der Leyenin kanssa. Suku tunnetaan 1700-luvulla rakennetusta silkkibisneksestä. Von der Leyenillä on avioliitostaan seitsemän lasta.

Euroopan parlamentin täytyy vielä hyväksyä Eurooppa-neuvoston ehdokas von der Leyen komission puheenjohtajaksi. Euractivin mukaan parlamentin enemmistön hyväksyntää ei voi pitää täytenä itsestäänselvyytenä.

LUE MYÖS:

Työministeri Harakan kiire purkaa aktiivimalli ihmetyttää – ”Näinkö te todella sovitte? Voi kiinnostaa luottoluokittajiakin”

Keskustalainen myöntää: Uusi hallitus nollasi Bernerin suunnitelman – Mitä ihmettä VR:lle nyt tapahtuu?