– He lentävät provokatiivisen lähellä, kommentoi Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göransson tänään venäläisten pommikoneiden ilmoittamatonta lentoa lähellä Ruotsin ilmatilaa.

Ruotsi lähetti ilmaan kaksi Jas Gripen -hävittäjäänsä, jotka kävivät tunnistamassa venäläiset Tupolev-pommittajat. Nämä kääntyivät pois lähellä Öölantia.

Komentaja Göranssonin mukaan tapaus korostaa jälleen Venäjän muuttunutta käytöstä ja sotaharjoitusten lisääntymistä. Ilmatilaloukkauksista ja transponderit suljettuneita lentävistä venäläiskoneista on tullut yleisiä Itämerellä.

– Tämä osoittaa aggressiivisuutta, jollaista emme ole aiemmin nähneet, Göransson sanoo Aftonbladetin mukaan.

– Sotilaallinen aktiivisuus on kasvanut Itämeren ympäristössä, joka on erilainen kuin se aiemmin oli, sanoo puolustusministeri Peter Hultqvist Dagens Nyheterille.

Turvallisuuspolitiikan ja sotilasstrategian asiantuntija Stefan Ring sanoo Svenska Dagbladetille uskovansa, että Venäjä haluaa ”kaikin tavoin” vaikuttaa Riian EU-huippukokoukseen ja sen ilmapiiriin. Euroopan unionin jäsenmaat tapaavat torstaina Riiassa alkaneessa kokouksessa unionin itäisten naapuri- ja kumppanimaiden johtajia, jotka kaipaavat muun muassa lupauksia unionin jäsenpolun avaamisesta tai viisumivapauden piiriin pääsemisestä. Venäjä on vastustavat naapurimaidensa lähestymistä EU:n kanssa. Muun muassa Ukrainan kriisin taustalla on Ukrainan ja EU:n virittelemä vapaakauppa- ja yhteistyösopimus.

Stefan Ring ei usko, että torstain ilmatilaloukkauksen ajoitus olisi sattuma.

– Riian konferenssi on tärkeä tekijä, johon Venäjä varmasti haluaa eri tavoin vaikuttaa.

– Tällaiset sotilaalliset toimet ovat yksi osa peliä. Tämä on yksi keino kertoa ympäröivälle maailmalle, että Venäjä on Itämerellä, että Venäjällä on oikeus olla Itämerellä ja että teidän on syytä tottua tähän, Stefan Ring sanoo Svenska Dagbladetin mukaan.