Oulun perussuomalaiset ovat jättäneet oikaisupyynnön S-ryhmään kuuluvan Osuuskauppa Arinan edustajistovaaleista. Vaatimukseen sisältyy vaalien mitätöinti ja uudet vaalit.

Uusi Suomi sai illalla vahvistuksen oikaisupyynnöstä Arinan edustajalta. Osuuskauppa kommentoi asiaa vasta huomenna.

Perussuomalaisten mukaan Arinan vaalit toimitettiin tavalla, joka ei suojellut vaalisalaisuutta. Äänestys tapahtui postitse ja osuuskaupan omistajat saattoivat osallistua äänestyksen ohella arvontaan. Sekä arvontalipuke että äänestyslipuke lähetettiin perussuomalaisten mukaan samassa kirjekuoressa.

Äänioikeutetut saattoivat äänestää myös tuomalla lipukkeen osuuskaupan toimipisteisiin. Perussuomalaiset moittivat, että osassa toimipaikkoja uurnat oli jätetty vartioimatta. Uurnan virkaa toimittivat vaaleissa pahvilaatikot, jotka oli helppo avata.

Lisäksi osassa asiakasomistajille jaettuja vaalimateriaaleja oli virheitä. Perussuomalaisten oikaisupyynnön mukaan osa ehdokkaista oli pudonnut pois ehdokaslistoilta.

Arina julkaisee vaalituloksen nykytiedon mukaan huomenna 17. huhtikuuta.

Paikallispolitiikka elää osuuskaupassa

Osuuskauppa Arina toimii Pohjois-Suomessa ja sen pääpaikka on Oulu. Arina kertoo, että sen vaaleissa on noin 160 000 äänioikeutettua asiakasomistajaa.

S-ryhmän hallintorakenne perustuu itsenäisiin osuuskauppoihin, joiden asiakasomistajat valitsevat edustajiston. Kuluvalla vaalikaudella Arinan edustajistossa on 65 jäsentä. Edustajisto puolestaan valitsee osuuskaupan hallintoneuvoston.

S-ryhmän osuuskauppojen vaalit eivät ole virallisia lakisääteisiä vaaleja, mutta ne limittyvät vahvasti paikallispolitiikkaan.

Esimerkiksi pelkästään Oulussa kuntavaaleissa läpi menneistä ehdokkaista yhdeksän istui myös Arinan edustajistossa 2010-2014. Kaksi Oulun kaupunginvaltuutettua toimii osuuskaupan hallintoneuvostossa.

Arinan edustajistossa on nyt 22 Oulun ja Kiimingin alueilta valittua edustajaa. Oulun kaupunginvaltuutetut muodostavat siis noin 40 prosenttia Arinan edustajistosta alueeltaan.