Osuuskauppa Arina lykkää S-vaalien tulosten julkistamista ensi viikkoon. Keskusvaalilautakunta teki päätöksen tänään perussuomalaisten oikaisupyynnön vuoksi.

Lautakunta kokoontuu uudelleen ensi tiistaina, jolloin päätetään, onko tulos pätevä. Perussuomalaiset ovat arvostelleet lähes koko Pohjois-Suomen kattavan osuuskaupan vaalien järjestelyitä. He vaativat vaalien mitätöintiä ja uusia vaaleja.

Arinan markkinointijohtaja Pasi Ruuskanen kertoo Uudelle Suomelle, että huhtikuun alussa järjestetyssä edustajistovaalissa käytettiin samaa vaalitapaa kuin vuoden 2010 vaaleissa.

- Vaalijärjestyksen mukaan äänestys on postiäänestys. Halusimme helpottaa asiakasomistajien äänestystä siten, että he saattoivat palauttaa äänestyskuorensa toimipisteisiin, Ruuskanen kertoo.

Perussuomalaiset ovat kritisoineet vaaliuurnina toimineita pahvilaatikoita, jotka olivat heidän mukaansa osin vartioimattomia.

Oikaisua vaativat arvostelivat myös sitä, että vaalien yhteydessä järjestetyn arvonnan osallistumislipuke tuli palauttaa samassa kuoressa kuin itse äänestyslipuke.

Kolmas oikaisun peruste on se, että osassa äänestäjille lähetettyjä vaaliaineistoja kolme ehdokasta oli sijoitettu väärälle vaalilistalle. Ruuskasen mukaan tässä oli kyse inhimillisestä virheestä.

Arinan vaalien järjestelyistä vastaa osuuskaupan hallintoneuvoston asettama keskusvaalilautakunta. Käytännön järjestelyt hoitaa osuuskauppa.

Ruuskanen ei pidä vaalien järjestelyitä syynä uusia vaaleja.

- Äänet on nyt laskettu, mutta niiden tuloksen julkistamisesta päättää keskusvaalilautakunta, Ruuskanen sanoo.

Vaikka S-ryhmään kuuluvan osuuskaupan vaalit eivät ole lakisääteisiä virallisia vaaleja, on niillä tiivis kytkös paikalliseen politiikkaan. Esimerkiksi Arinan edustajistosta 40 prosenttia Oulun alueen edustajista istuu myös Oulun kaupunginvaltuustossa.

Vaalikelpoisia S-osuuskauppojen vaaleissa ovat kaikki viime vuonna tai aiemmin asiakasomistajaksi liittyneet henkilöt.