Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja ulkoministeri Mike Pompeo suuntaavat tänään Turkkiin neuvottelemaan Koillis-Syyrian tilanteesta.

Asiasta kertoo Pence Twitterissä. Hänen mukaansa delegaatio matkustaa Turkkiin presidentti Donald Trumpin määräyksestä. Mukana ovat myös turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Robert C. O’Brien ja dilomaatti James Jeffrey.

Pencen mukaan tarkoitus on vaatia Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä ja asettamaan välitön tulitauko. Delegaatio aikoo aloittaa neuvottelut alueen rauhan ja vakauden palauttamiseksi. LUE MYÖS:

Uutistoimisto Reutersin mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vastasi jo Trumpille, ettei Turkki koskaan julista tulitaukoa Koillis-Syyriaan, eikä neuvottele kurdijoukkojen kanssa.

Reutersin mukaan Turkki jatkoi hyökkäystään kurdijoukkoja vastaan, vaikka Yhdysvallat asetti sille pakotteita eilen tiistaina. Samaan aikaan Syyrian joukot, joita Venäjä tukee, siirtyivät tärkeään Manbijin kaupunkiin, jonka yhdysvaltain joukot jättivät. LUE LISÄÄ:

Turkki hyökkäsi Koillis-Syyriaan viikko sitten sen jälkeen, kun Trump ilmoitti vetävänsä yhdysvaltain joukot pois alueelta. Ratkaisu on tulkittu vihreän valon näyttämisenä Turkin hyökkäykselle, sillä alueen tilanne on ollut tiedossa pitkään.

Eilen tiistaina Venäjä ilmoitti ottaneensa Turkin ja Syyrian välisen rintaman valvontaansa ja pyrkivänsä estämään osapuolten väliset taistelut. Useat asiantuntijat kiinnittävätkin nyt huomiota erityisesti Venäjän rooliin. Venäjä paikkaa valtatyhjiötä, jonka Yhdysvallat jätti Syyriaan. LUE LISÄÄ:

Reutersin mukaan Kreml kertoi myöhään tiistai-iltana, että Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli Erdoganin kanssa puhelimessa ja kutsui tämän Moskovaan lähipäivinä. Kremlin mukaan Erdogan hyväksyi kutsun. Kaksikko sopi Kremlin mukaan, että Syyrian alueellinen koskemattomuus varmistetaan. Lisäksi presidentit keskustelivat tarpeesta välttää mahdolliset yhteenotot Turkin ja Syyrian joukkojen välillä.

Kurdijoukot vapauttivat Manbijin kaupungin ääri-islamistien hallusta vuonna 2016. Turkin hyökkäyksen jälkeen kurdijoukot ovat mediatietojen mukaan taistelleet Manbijin seudulla Turkin liittolaisia, Syyrian opposition joukkoja vastaan. Yhdysvallat puolestaan ilmoitti tiistaina joukkojensa poistuneen Manbijista.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Turkin hyökkäyksen Koillis-Syyriaan. Toisaalta myös Yhdysvaltain päätös vetää joukkonsa pois alueelta on saanut osakseen kritiikkiä.

LUE LISÄÄ: