Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa ”lähettää” miljoonat syyrialaispakolaiset Eurooppaan, jos Euroopan maat syyttävät Turkkia Syyrian miehittämisestä.

Erdoğan puolusti Turkin sotatoimia puheessaan torstaina. Hän varoitti Eurooppaa Turkin hyökkäyksen arvostelusta miehitykseksi.

”Avaamme portit ja lähetämme 3,6 miljoonaa pakolaista teitä kohti”, Erdoğan viestitti Euroopalle viitaten Turkissa oleviin syyrialaispakolaisiin.

Turkki aloitti keskiviikkona ilmaiskut ja maavoimien hyökkäyksen Syyrian pohjoisosien kurdialueille. Erdoğanin mukaan Turkki ei pyri loukkaamaan Syyrian alueellista koskemattomuutta tai miehittämään maan pohjoisosia, vaan haluaa työntää uhaksi kokemansa kurdijoukot kauemmas etelärajaltaan.

Turkki uhkasi jo aiemmin syksyllä pakolaisten päästämisellä Eurooppaan, jos Turkki ei saa tukea toivomansa turvavyöhykkeen perustamiseen. EU ja Turkki solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jonka nojalla Turkki on rajoittanut Eurooppaan suuntautuvaa muuttoliikettä ja ottanut palautuksina vastaan Eurooppaan Turkin kautta saapuneita turvapaikanhakijoita.

Erdoğan ilmoitti 109 ”terroristin” eli kurdijoukkojen sotilaan kaatuneen iskuissa keskiviikon ja torstain aikana. Kansainvälisen median mukaan Turkin armeija syyrialaistukijoineen käy kurdeja vastaan raskaita taisteluita raja-alueen kaupungeissa.

Euroopan lisäksi Turkkia ovat arvostelleet lähialueen maat kuten Saudi-Arabia ja Egypti, ja Erdoğan antoi kritiikkiä myös näille maille.

Turkki pyrkii luomaan pohjoiseen Syyriaan etelärajaansa suojaavan turvavyöhykkeen, jolta se haluaa häätää aseelliset kurdijoukot. Tälle vyöhykkeelle se myös haluaisi palauttaa Turkissa asuvia syyrialaispakolaisia.

Turkki kokee kurdijoukot terroristiryhmiksi, koska niillä on yhteys separatistiseen PKK-puolueeseen. Kurdijohtoinen SDF-liittouma, joka pitää hallussaan Pohjois-Syyriaa, on kuitenkin toiminut Yhdysvaltain kumppanina äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Erdoğanin torstain puheesta uutisoi muun muassa uutistoimisto al-Jazeera.

LUE LISÄÄ: