Mikael Jungner.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
Erkki Tuomioja.Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi

SDP haluaa kansanedustaja Jussi Halla-ahon syrjään eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta, kertoo Ilta-Sanomat. Vaatimus on erikoinen, sillä yleensä valiokunnan puheenjohtajuus on pysyvä.

Halla-ahon kirjoitukset ovat herättäneet runsaasti keskustelua Norjan perjantaisten iskujen jälkeen.

Puoluesihteeri Mikael Jungnerin mukaan puolue aikoo käsitellä Halla-ahon asiaa kesäkokouksessaan elokuun puolivälissä.

- Hallintovaliokunta kuitenkin vastaa mm. turvallisuusasioista, Jungner perusteli SDP:n kantaa IS:lle.

On kuitenkin epäselvää, mitä SDP aikoo käytännössä tehdä. Valiokuntien puheenjohtajien vaihtaminen on hyvin harvinaista.

SDP:tä edustava ulkoministeri Erkki Tuomioja on aiemmin vihjannut, että Halla-ahon asema valiokunnan puheenjohtajana voi vielä tulla esille. Tuomioja kertoo Uudelle Suomelle, ettei tiedä, mitä SDP:n on tarkoitus sopia kesäkokouksessa Halla-ahoon liittyen.

- Valiokuntien puheenjohtajuus on pysyvä, kunnes puheenjohtaja itse pyytää eroa tai koko valiokunta menee uusiksi, Tuomioja sanoo.

- Tämä on ensisijaisesti perussuomalaisten asia, sitä on harkittava kokonaisuutena, Tuomioja sanoo viitaten keskusteluun vihapuheesta.

Eduskunnasta on kerrottu Uudelle Suomelle, että valiokunnan puheenjohtajan vaihtaminen edellyttää eduskuntaryhmän tahtoa. Sen jälkeen puhemiesneuvosto voisi esittää eduskunnalle valiokunnan järjestämistä uudelleen, jolloin puheenjohtajan vaihto olisi mahdollista.

Halla-ahon tapauksessa ei siis yleisen tulkinnan mukaan voi edetä, ellei perussuomalaisten eduskuntaryhmä niin halua.

Halla-aho itse kommentoi lyhyesti Uudelle Suomelle pitävänsä Jungnerin politikointia valitettavana. Halla-ahon mielestä politikointi häpäisee Norjan tragedian uhreja.

Halla-aho myös huomauttaa, että hänet on nimitetty puheenjohtajaksi yksimielisesti.

Tuomiojan ohella myös ministerit Paavo Arhinmäki (vas.) ja Ville Niinistö (vihr.) ovat vaatineet puuttumista vihapuheisiin. Poliitikot ovat kritisoineet vihapuheista erityisesti perussuomalaisten kansanedustajia.

- En usko, että perussuomalaisten kannattajien enemmistö hyväksyy [vihapuheet], Tuomioja sanoo.

Uusi Suomi ei ole toistaiseksi tavoittanut Mikael Jungneria täsmentämään kysymystä hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta.