Ihmiset syövät kipulääkkeitä osittain turhaan, sillä moni kipu saataisiin hallintaan oikeanlaisella ruualla, kertoo lääketieteen tohtori, erikoislääkäri Pirjo Lindfors.

–Ruualla voidaan vähentää kipulääkkeiden käyttöä, Lindfors sanoo Uudelle Suomelle.

Ihmisten ruokavalio on muuttunut selvästi 1800-luvulta tulehdusta ja kipua lisääväksi.

–Noin 10 000 vuotta Homo sapiensilla on ollut samankaltainen ruokavalio. Se on vasta 1800-luvulla alkanut rajummin muuttua, Lindfors kertoo.

Hän korostaa, että nimenomaan Omega 3 ja Omega 6-rasvahappojen suhde toisiinsa ruokavaliossa on tärkeää.

–On tapahtunut sellainen muutos, että omega-3-rasvahappojen osuus suhteessa omega-6-rasvahappoihin on vähentynyt. Transrasvojen määrä on lisääntynyt ja yleensäkin rasvojen kokonaismäärä on lisääntynyt. Lisäksi C-vitamiinin määrä on vähentynyt, Lindfors kertoo.

Hän korostaa, että jokaiselle ihmiselle paras ruokavalio pitäisi suunnitella yksilöllisesti, mutta kertoo mitä ruokia yleisesti suositellaan kroonisille kipupotilaille, jotta elimistön kiputilat vähenisivät.

Tärkeää on kasvisten monipuolinen syöminen. Kasvisten yhteydessä olisi syytä nauttia oliivi- ja rypsiöljyä, jotta saadaan enemmän omega-3-rasvahappoja ja rasvaliukoiset vitamiinit imeytyisivät. Kasvisten pitäisi olla monivärisiä, jotta niistä saa erilaisia vitamiineja. Lisäksi pitäisi syödä siemeniä ja pähkinöitä. Lihan pitäisi olla valkoista, esimerkiksi kalkkunaa. Hapanmaitotuotteita pitäisi syödä neljä kertaa päivässä. Ravitsemuksen pitäisi olla myös rauta- ja D-vitamiinipitoista. Rasvaista kalaa pitäisi syödä kahdesta kolmeen kertaa viikossa.

Lindfors on analysoinut 400 kipupotilaan veren ravitsemustasoja, ja teettänyt heillä ruokapäiväkirjoja, ja huomannut, että kipupotilailla on usein D-vitamiinin puutosta.

–Monilla ei ole varaa ostaa terveellisintä ruokaa, hän toteaa.

Hän pitää ”pöyristyttävänä”, että terveelliset ruuat kuten kasvikset maksavat Suomessa niin paljon. Hänen mielestään epäterveellisiä ruokia tulisi verottaa rankemmin ja terveellisiä ruokia kevyemmin, jotta ihmisillä olisi enemmän mahdollisuuksia panostaa terveyteensä.

Lindfors ottaa potilaita vastaan kipupoliklinikoilla Kanta-Hämeen keskussairaalassa, Länsi-Uudenmaan sairaalassa Tammisaaressa ja Helsingissä sairaala Siluetissa.

Lindforsin kirjoitus ruuasta kipulääkkeenä julkaistiin tänään perjantaina Helsingin Sanomien Mielipide-sivulla.