Vasta-ainetestejä tulisi tehdä maksutta jokaisella terveysasemalla, katsoo espoolainen erikoislääkäri Maria Juusela Mediuutisten mielipidekirjoituksessaan. Hän huomauttaa, että Suomessa on nyt enemmän koronaa kuin ennen poikkeusolojen toteamista.

”Tautitapaukset lisääntyvät edelleen päivittäin keskimäärin sadalla uudella koronatartunnalla, ja Helsingissä tautitiheys on lähes sama kuin Tukholmassa”, Juusela kirjoittaa.

”Yhteiskunnan ja koko tulevaisuutemme kannalta on järjetöntä, että emme vielä tässäkään vaiheessa loppukevättä tiedä, onko Suomessa tauti pyyhkäissyt todellakin vain alle kolme prosenttia väestöstä, löytyykö vasta-aineita ja koronan sairastaneita enemmän, ja kuinka paljon.”

Juusela huomauttaa, että tälläkin prosenttiluvulla Suomessa pitäisi olla 165 500 koronainfektion sairastanutta. Tuoreimpien lukujen mukaan Suomessa on kuitenkin todettu vain 6003 koronavirustapausta.

Juuselan mukaan suomalaisia tulisi nyt testata kymmenkertaisesti siihen verrattuna, mitä nyt on tehty. Testauksen toteuttamisessa on jääty jälkeen, eikä Suomea hänen mukaansa luokitella 20 parhaan maan joukkoon korona-epidemian hallinnassa.

”Pitäisi olla selvää, että koronatestaus olisi ilmainen jokaiselle suomalaiselle. Walk or drive in –mittapisteitä tulisikin olla jokaisessa terveydenhuollon toimipisteessä. Ammattitaitoista henkilökuntaa pitää voida nopeasti resurssoida vasta-ainetestien näytteenottoon ja jatkotoimenpiteisiin.”

Erikoislääkäri muistuttaa, että tapausten jäljittäminen onnistuu vain, jos on joku, mitä lähteä seuraamaan. Tähän asti jäljitys on lähtenyt liikkeelle lähinnä sairaalahoitoon päätyneistä vahvistetuista koronatartunnoista.

”Suomen exit-strategian kaivattu uusi pelintekijä on nyt löytää mahdollisimman nopeasti nuo aikaisemman strategian vuoksi huomaamatta jääneet tartuntaketjut.”

Infektion tunnistaminen taas tehostuu Juuselan mukaan jäljityksen tehostumisen kautta.

”Muut maailmalaajuisesti käytössä olevat epidemian leviämistä estävät toimet, kuten hyvä hygienia, etäisyyden huomioiminen, oireisten testaaminen ja suojamaskien käyttö julkisilla paikoilla ja hoivatyössä säilyvät kivijalkana epidemian hallinnassa. On täysin tavoiteltavaa, että näillä keinoilla yhteiskunnan toimintojen avaaminen on syksyyn mennessä mahdollista.”