Ulkoministeriön erikoistutkija, Venäjän-tuntija Sinikukka Saari arvioi eilen Ylen A-Talkissa, että Venäjä on hyvin pitkäjänteisesti tuonut esiin tyytymättömyytensä rooliinsa Euroopan turvallisuusympäristössä.

Saaren mielestä on harhaanjohtavaa väittää, että nykyinen kiristynyt turvallisuuusilmapiiri johtuu vain Ukrainan tapahtumista.

– Mikään ei alkanut Ukrainasta. Venäjän kehitys oli jo alkanut paljon sitä ennenkin, se oli vain kulminaatiopiste, Saari sanoi.

Hänen mukaansa Venäjällä koetaan, että nykyinen arvaamaton strategia on onnistunut.

– Venäjä on ottanut paljon isompia riskejä kuin aiemmin, voimalla yrittänyt työntää viestiään läpi, ja tietyssä mielessä onnistunut siinä. Venäjällä nähdään, että he ovat aidosti parantaneet asemiaan maailman näyttämöllä, Saari sanoi.

Hän arvioi myös, että Venäjä hakee selkeästi uutta vahvempaa roolia sille strategisesti tärkeillä Itämeren ja Mustanmeren alueilla. Saaren mielestä Venäjä halusi hiljattaisella Suhoi-hävittäjien uhittelullaan Itämerellä näyttää ilmavoimiensa vahvuutta ja kertoa, että Venäjä voi estää pääsyn kyseiselle alueelle.

Saaren mukaan Venäjän toimia leimaa arvaamattomuus.

– Tehdään jotain mitä kukaan ei osaa odottaa, tehdään se nopeasti, tehdään se tehokkaasti, hän kuvasi.

Saaren mielestä Suomikin joutuu pohtimaan sitä, että mahdollinen konflikti ei välttämättä ole enää nykyään sotilaallinen, vaan ”harmaa alue sodan ja rauhan välillä tulee kasvamaan”.

– Siinä Suomen omat toimet todella keskeisessä asemassa, siinä ei Nato-jäsenyyskään välttämättä auta, Saari sanoi.

Tämä tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että Suomen pitää jatkossakin pitää huolta alueellisesta sotilaallisesta puolustuksestaan, varautua hybridiuhkiin, kehittää viranomaisyhteistyötä ja -viestintää ja tiedottaa sotilaallisista harjoituksista.

Saaren mielestä Itämeren sekä Venäjän ja lännen välinen kiristynyt ilmapiiri kertoo meneillään olevasta, suuremmasta murroksesta, jossa osapuolet hakevat roolejaan. Saaren mukaan nyt haetaan sitä, millä korvataan ”Neuvostoliiton jälkeisen aikakauden” säännöt.

Lue myös: Historioitsija syyttää SDP:tä Nato-sotkusta: ”Nyt Suomi saattaa olla liemessä”