Hallituspuolueet kokoomus ja keskusta ovat puheenjohtajiensa johdolla intoutuneet nokittelemaan toisiaan erilaisten verojen nostoilla ja laskuilla. Viikonlopun ja maanantain aikana erilaisia veroehdotuksia esimerkiksi ruoan alvista onkin tullut niin paljon, että kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi puhuu jo suoranaisesta huutokaupasta.

– Me kokoomuksessa olemme halunneet nostaa esille nimenomaan työllisyyttä tukevaa ruuan arvonlisäveromallia ja vastineeksi siitä olemme saaneet puolivillaisia vastaväitteitä, poliittista panettelua ja jopa suoranainen huutokauppamentaliteetti on tämän asian suhteen saanut merkittävästi jalansijaa, Ravi sanoi tänään STT:n mukaan.

Ruoan arvonlisävero näyttääkin hiertävän hallitusta erityisesti. Hallitusohjelmaan kirjattu ruoan arvonlisäveron lasku 17 prosentista 12 prosenttiin sai ensin vastaansa asiantuntijoiden arvostelun.

Sen jälkeen vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) esittivät vuoronperään, että ruoan arvonlisäveroa tingittäisiinkin vain 14 prosenttiin, mutta samalla laskettaisiin myös ravintolaruoan alv 22 prosentista 14 prosenttiin.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ei ideasta innostunut. Hän haluaa pitää kiinni äänestäjille luvatusta ja hallitusohjelmaan kirjatusta ruoan alennuksesta. Lopulta hän tarjosi hallituskumppaneille mallia, jossa myös ravintolaruoan alv laskettaisiin 12 prosenttiin - kunhan alennuksen rahoituksesta sovittaisiin.

Vanhanen uskoi tuskin itsekään kokoomuksen tarttuvan täkyyn. Hämeen Sanomien lauantaisessa haastattelussa pääministeri ehdotti, että ruoan veroalennukset rahoitettaisiin tuloverotuksen ”inflaatiotarkistusten pienellä säädöllä”. Tuloverotuksen pienikin hivutus ylöspäin on kokoomukselle punainen vaate.

– Sanottakoon selvästi se, että me emme tule tinkimään vaatimuksistamme tuloverotuksen indeksitarkistusten suhteen tämän asian ratkaisemiseksi, kokoomuksen Ravi julisti tänään avatessaan puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksen.

Samaan aikaan Hämeenlinnassa pääministeri Vanhanen avasi verotaistelulle uusia rintamia, kun hän keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa vihjasi yleisen arvonlisäveron nostamisesta 22 prosentista 25:een. Lisäksi Vanhanen halusi herättää julkista keskustelua jo vuosi sitten tyrmätystä perheveromallista.

Nyt kokoomuksen ja keskustan verotaisteluun on kiinnittänyt huomiota myös demarit. SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja verojaoston jäsen Heli Paasio pitää jo ruoan arvonlisäveron huutokauppaa kestämättömänä, mutta yleiseen arvonlisäveroon kajoamista Paasio jo oudoksuu.

- Samaan aikaan kun keskusta ajaa härkäpäisesti ruoan alv:n alennusta välittämättä opposition ja talousasiantuntijoiden varoituksista, vihjaa pääministeri Matti Vanhanen, että yleistä alv-kantaa pitäisi nostaa. Missä on keskustan veropolitiikan linja?, Paasio kysyy MTV3:n haastattelussa.