Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio arvioi Ylen A-studiossa, että puolue alkaa tulevaisuudessa muistuttaa yhä enemmän Euroopassa nyt jyrääviä populistipuolueita. Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) piti arviota erittäin huolestuttavana ja isona linjanmuutoksena.

Tavion mukaan tulevaisuudessa perussuomalaisten kärkiteemoja ovat yhä vahvemmin maahanmuuttokriittisyys ja EU-kriittisyys.

–Uskon että perussuomalaiset kyllä modernisoituu. Kenties me lähestymme noita Euroopassa nyt pärjääviä maahanmuuttokriittisiä puolueita. Maahanmuuttokritiikki tulee olemaan meille ihan varmasti yksi kärki, samoin EU-kriittisyys, mutta itse ainakin näkisin, että meidän yleinen Suomen etua ajavan puolueen tunnelma, imago, sen on kehityttävä, koska se on meille kaikille se ykkösasia. Me olemme lähteneet perussuomalaisiin, koska me halutaan ajaa nimenomaan Suomen etua, Tavio arvioi A-studion torstain Talk-ohjelmassa.

–Maahanmuuttokriittinen ja EU-kriittisellä kärjellä oleva yleispuolue koska me olemme yhä pienen ihmisen asialla ja olemme sitä jatkossakin, hän tarkensi.

Tavio on ilmoittanut harkitsevansa asettumista puolueen puheenjohtajaehdokkaaksi. Kisan ennakkosuosikki Sampo Terho on sanonut, että puolueessa täytyy tarkkaan pohtia, nostetaanko kansanäänestys EU-erosta seuraavissa eduskuntavaaleissa puolueen teemaksi. Toimittaja kysyi Taviolta, kannattaako tämä EU-kansanäänestystä.

–Kannatan. Se on aika hyvä teema. Oli puheenjohtaja kuka tahansa seuraavan puheenjohtajakauden meillä niin uskon, että tämä tulee olemaan ihan varmasti yksi suuri teema.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoi lähetyksessä pitävänsä Tavion arviota isona, halla-aholaisena linjanmuutoksena erotuksena väistyvään puheenjohtajaan Timo Soiniin, joka on selvästi tuominnut rasismin.

–Tuo oli uutinen, mitä sanoit, että perussuomalaiset haluaa lähentyä Euroopan populistipuolueita ja maahanmuuttokriitisiä. Tähän saakkahan Soini on varonut sitä ja hän ei ole osallistunut esimerkiksi Geert Wildersin johtamiin Euroopan äärioikeistopopulistipuolueiden kokouksiin että tuo mitä kerroit kertoo kyllä aika huonoa uutista kyllä Suomelle ja Euroopalle.

–Olen erittäin huolestunut siitä, koska kunnioitan Timo Soinia myös sen takia, että hän on sanonut monta kertaa, että ”en ole rasisti”, tosin haluamme rasistiäänet, Jaakonsaari sanoi.

Terhon vahvimmaksi haastajaksi arvioidun Jussi Halla-ahon odotetaan ilmoittavan viimeistään maanantaina, asettuuko hän puheenjohtajaehdokkaaksi.

Äärioikeistopopulistipuolueet ovat vahvistaneet asemiaan Euroopassa. Ranskassa äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman presidenttiehdokas Marine Le Pen on johtanut presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta koskevia kyselyjä pitkään, mutta tänään riippumaton keskustalainen Emmanuel Macron ohitti hänet kyselyssä ensimmäistä kertaa.

Lue myös:

Perussuomalainen tyrmistyi: ”Huonompaa ratkaisua kasvavaan paperittomien määrään on vaikea keksiä”

Aiemmin Timo Soini ylpeili ryhmäkurittomuudella – nyt perussuomalaiset rankaisi homoliittojen puolustamisesta

”Suomi toimii käsittämättömän avokätisesti” – Kansanedustaja älähtää turvapaikanhakijoiden hammashoidosta

Rautatientorin itsemurhayritys nousi esiin eduskunnassa – Kuului huuto: ”Yrittikö?”

Facebookissa halutaan ”puhdistaa” Rautatientori – Poliisi: ”Tulisi tänne keskustelemaan”