Shadow Brokers -hakkeriryhmän pitkäperjantaina julkistama tietomurto on erittäin merkittävä, katsoo verkkopalveluiden tietoturva-aukkoja tutkiva suomalainen Second Nature Security Oy.

Hakkeriryhmä kertoi Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:n tarkkailleen Lähi-idässä sijaitsevaa pankkien kansainvälistä rahaliikennettä. Vuodon mukaan NSA olisi soluttautunut kansainväliseen pankkijärjestelmään ja pystyisi siten seuraamaan kansainvälistä rahaliikennettä. Hakkereiden mukaan NSA soluttautui pankkien Swift-maksujärjestelmän palvelutoimistoon, joista toinen oli EastNets.

– Vuoto on erittäin merkittävä, ja se paljastaa minkälaisilla menetelmillä, työkaluilla ja resursseilla tiedustelupalvelut suorittavat kyberoperaatioitaan, sanoo 2NS:n teknologiajohtaja Juho Ranta tiedotteessa.

–Tietovuodossa paljastuneille haavoittuvuuksille oli julkaistu korjauspäivitys kuukausi ennen vuotoa. Merkittävyydestään huolimatta siitä ei siis aiheudu riskiä normaaleille käyttäjille tai palveluille, kunhan tietoturvapäivitykset ovat ajan tasalla.

Ranta arvioi, että vuodetut tiedostot ovat todennäköisesti peräisin valtiolliselta tiedustelupalvelulta, ja niiden julkaisulla saattaa olla poliittinen yhteys.

Vuodossa paljastui useita vakavia haavoittuvuuksia erityisesti Windows-käyttöjärjestelmissä, joita NSA on ilmeisesti voinut käyttää operaatioissaan vuosikausia. Samalla paljastui useita hakkerointityökaluja, joiden avulla näiden haavoittuvuuksien hyväksikäyttö on tehty helpoksi.

Second Nature Security Oy tutkii ja testaa yritysten ja julkishallinnon toimijoiden tietoturva-aukkoja niin sanotuilla eettisillä, hallituilla hakkerointi-iskuilla.