Suomessa hallitus on määrännyt kunnan ja valtion kulttuuri- ja liikuntapalvelut sulkemaan ovensa, ja suositellut samaa myös yksityiselle sektorille koronaepidemian takia. Tilanne vaihtelee eri maiden välillä, ja esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa niin julkiset kuin yksityiset kuntokeskuksetkin on viranomaispäätöksellä suljettu.

Vaikka Suomen hallitus ei ole asettanut yksityisille kuntokeskuksille täyskieltoa koronaepidemian takia, hikoilu monissa kuntokeskuksissa ja käynti tanssitunneilla on käytännössä loppunut. Poikkeuksiakin kuitenkin on, esimerkiksi Espoossa ja Helsingissä toimiva kuntokeskusketju Esport, joka tarjoaa myös ryhmäliikuntatunteja, on jatkanut toimintaansa normaalisti. Myös moni kuntosali on pysynyt auki.

Ovensa sulkeneet, ohjattuja tunteja tarjoavat kuntokeskukset, tanssikoulut ja vastaavat toimijat ovat ottaneen hetkessä nopean digiloikan. Kuntoilupalveluita on ilmestynyt tarjolle verkkoon runsain mitoin, ja käyttöön on valjastettu monia eri sovelluksia ja sosiaalisen median kanavia.

Lue myös:

Nopealla aikataululla on käynnistynyt runsaasti ohjattuja livestream-treenejä ja julkaistu verkkotallenteita, joiden avulla voi treenata kotona. Osa digikuntoilusta on maksullista esimerkiksi jäsenyyden kautta, osa maksuttomia. Osa toimijoista ottaa nyt myös vapaaehtoisia lahjoituksia vastaan.

Koronatilanne vauhdittaa digiä

Esimerkiksi Espoon Leppävaarassa pienempi toimija Liikuntastudio Luhtavilla alkoi pitää päivittäin tunteja, kuten zumbaa ja joogaa Facebook-livessä ja teki tunneista videolinkit. Tuntimaksut ovat vapaaehtoisia.

Isommista kuntokeskuksista Elixia aloitti 16. maaliskuuta ryhmäliikunnan livelähetykset Suomessa muutama päivä sen jälkeen, kun se sulki liikuntakeskukset. Tällä erää keskukset on suljettu 13. huhtikuuta asti, eikä jatkopäätöksiä ole vielä tehty. Personal trainerit harjoittelevat omien asiakkaiden kanssa tällä hetkellä ulkona ja etäpalveluiden välityksellä.

”Keskusten kiinniolo tarkoittaa erittäin vaarallista tilannetta yritykselle ja 900:lle työntekijällemme”, sanoo Elixian Suomen maajohtaja Jussi Raita.

Yritys on ollut yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön, työ- ja elinkeinoministeriöön sekä THL:ään saadakseen jonkinlaisen kannanoton.

”Olemme pyytäneet lisätietoja siitä, onko mahdollinen koko alaa koskeva sulkemispäätös näköpiirissä sekä linjausta, millä rajoituksilla kuntosali voi olla auki. Ilman viranomaispäätöksiä joudumme itse arvioimaan tilanteen ja tekemään päätökset uudelleen avauksen ajankohdan suhteen.”

Lue seuraavaksi:

Digipalvelut ovat olleet Elixialla käytössä aiemminkin, mutta nykytilanne on vauhdittanut kehitystyötä ja tarjonnan lisäämistä.

”Digipalvelut on otettu hyvin käyttöön, käyttöaste maaliskuussa oli yli 2 200 prosenttia verrattuna viime vuoteen.”

Elixialla on online-treeneinä nyt muun muassa yli 120 ryhmäliikuntatuntia joogasta voimaharjoitteluun ja kestävyystreeneihin sekä koko perheelle sopiviin treeneihin. Livestream -ryhmäliikuntatunteja on nyt yli 50 tuntia viikossa. Täysin digitaalinen uusi treenipaikka aukesi 3. huhtikuuta.

Asiakkaidensa jäsenyydet Elixia muutti automaattisesti niin sanotuiksi digitaalisiksi jäsenyyksiksi, jotka maksavat alle 15 euroa kuukaudessa. Jäsenyytensä voi myös jäädyttää. Elixia yhdistyi vuonna 2014 Sats-keskusten kanssa.

Myös Pihlajalinna on sulkenut väliaikaisesti Forever-liikuntakeskusketjunsa kaikki toimipisteet, ja tarjoaa poikkeustilanteessa erilaisia online- ja etävalmennuksia. Liikuntakeskus ei peri sulun ajalta asiakkailta liikuntamaksuja.

Pienempi Motivus-ketju hakeutui konkurssiin viime viikon perjantaina.

Salille pääsee yhä

Moni kuntosali on pitänyt ovensa yhä auki, mutta sisään pääsee kerralla sisään alle 10 henkeä. Esimerkiksi Puls & Träning -ketju eli P&T-kuntoklubit on pitänyt kaikki yhdeksän toimipistettään auki. Fysioterapiaa, hierontaa ja personal trainingia on myös yhä saatavilla.

”Korttelikuntosalin tilanne tässä on erilainen kuin ison massasalin, jossa pyörähtää kerralla satakunta ihmistä”, sanoo P&T-kuntoklubien toimitusjohtaja Marko Lavikainen.

Käyttäjämäärät ovat laskeneet ja toimintaa on sopeutettu.

”Normaaliaikaankin meillä käy kerrallaan 6-10 ihmistä, ja nyt poikkeustilanteessa on selvästi hiljaisempaa.”

Jos sellainen tilanne tulisi, kuntoilijoita päästetään kerralla salille alle 10.

”Kerromme ihmisille hyvin inhimillisellä tasolla, miten salilla tulee nyt toimia ja pitää yhdessä kaikkien turvallisuudesta huolta.”

Lue seuraavaksi:

Lavikainen toteaa, että salille pääsy on monelle henkireikä. Asiakaspalveluun tulee nyt salien aukiolosta päivittäin yhteydenottoja, joissa kuuluu huoli oman palvelun säilymisestä.

”Meidän asiakkaamme eivät ole niin sanotusti fitnessihmisiä vaan peruskuntoilijoita, eli syy tulla salille on pitää yllä työkuntoa tai toimintakykyä. Keski-ikä on yli 43 vuotta.”

Monella on myös kuntoutuksellinen tarve.

Fitness24Seven -kuntokeskukset ovat myös pitäneet ovensa auki, ja salille pääsee ympäri vuorokauden.

Virtuaalinen tanssikoulu

Tanssikouluista muun muassa Footlight on siirtynyt etäopetukseen ja tuonut verkkosivuilleen ilmaiset online-tunnit, joista voi tehdä vapaaehtoisen lahjoituksen. Samoin on toiminut tanssikoulu Step Up, jossa tanssitaan nyt virtuaalisessa tanssikoulussa. Myös DCA ja Saiffa pitävät etäopetustunteja. Saiffa toivoo jäseniltään kuukausimaksujen jatkamista.

Helsingin Tanssiopisto sen sijaan ei ole siirtynyt varsinaiseen etäopetukseen, ja perutut tunnit joko hyvitetään myöhemmin tai ne saa korvattua myöhemmin omavalintaisina tanssitunteina.

Voimistelu- ja Urheiluseura Elisen kaikki urheilutoiminta on keskeytetty. Yhteistreenien sijasta seura tarjoaa harjoituksia netin välityksellä ja mahdollisesti myöhemmin keväällä ulkona. Elise julkaisee harjoitusmateriaalia myös somekanavissaan. Keväältä maksettuja kausimaksuja Elise ei palauta, koska ne kattavat valmennuksen ja salivuokran lisäksi seuran kiinteitä kuluja.

Musiikkiharrastukset etäopetuksessa

Musiikin opiskeluun liittyvät harrastukset musiikkiopistoissa jatkuvat tällä hetkellä myös etäopetuksessa. Musiikkioppilaitosten toiminta vertautuu pääasiallisesti koulu- päiväkotitoimintaan ja kuuluu taiteen perusopetuksen piiriin.

Myös musiikkiopistoissa on otettu digiloikkaa, ja esimerkiksi Itä-Helsingin Musiikkiopistossa muun muassa pianotunnit hoituvat videoyhteyden avulla. Pienempien harrastajien osalta muskariopettajat ovat valmistaneet opetusmateriaalia verkkoon. ”Muskari-nettiin” tulee viikoittain videoita, tehtäviä ja ohjeita.

Lue seuraavaksi: