Suomen Pankin pääjohtajan paikasta vastikään luopunut Erkki Liikanen, 67, on nimetty kansainvälisiä kirjanpitosäännöksiä valvovan IFRS Foundation -säätiön Trustees-valvontakomitean puheenjohtajaksi.

Säätiön valvontaelimen tehtävänä on valvoa International Accounting Standards Board -johtokuntaa, joka laatii kansainvälisesti yli sadassa maassa käytettävät IFRS-kirjanpitosäännökset. Trustees -komiteassa on tällä hetkellä 22 jäsentä, ja se kokoontuu muutaman kerran vuodessa. Viime vuonna jäsenille maksettiin palkkioita yhteensä 622 000 puntaa, eli nykyrahassa noin 702 000 euroa.

Liikanen aloittaa tehtävässä lokakuussa ja korvaa ranskalaisen Michel Pradan, joka on hoitanut tehtävää kaksi kautta vuodesta 2011. Liikasen tehtävän toimikausi on kolmevuotinen.

Euroopan unionissa IFRS-kirjanpitosäännösten noudattaminen on pakollista listatuille pörssiyhtiöille. Samoja sääntöjä ovat ottaneet Euroopan jäljessä käyttöön muutkin maat, mutta esimerkiksi Yhdysvaltoja ei ole vielä saatu noudattamaan yhtenäistä kirjanpitojärjestelmää.

Liikasta on pidetty vahvana ehdokkaana myös Euroopan keskuspankin pääjohtajan paikalle, joka on vapautumassa Mario Draghilta ensi vuonna.

Vuonna 1950 syntynyt Liikanen toimi Suomen Pankin pääjohtajana 2004–2018. Liikanen on vuodesta 2004 kuulunut myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n hallintoneuvostoon ja Euroopan keskuspankin hallintoneuvostoon.

Aiemmin Liikanen toimi myös muun muassa SDP:n kansanedustajana, valtiovarainministerinä ja Suomen ensimmäisenä EU-komissaarina.