Kansainvälinen talouslehti Financial Times kertoo artikkelissaan kiistasta, jonka Euroopan unionin uudet Venäjä-pakotteet aiheuttivat Suomen ulkopoliittisen johdon kesken.

Lehti viittaa ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) EU-ministerivaliokunnassa tekemään pöytäkirjamerkintään, josta on kerrottu Suomessakin.

– Neuvotteluissa mukana olleet kertoivat, että hän kirjasi ylös näkemyksensä, että uusia sanktioita ei tulisi asettaa, mutta hänet jyräsivät muut ministerit, kuten pääministeri [Alexander] Stubb ja Sosialidemokraattien johtaja [valtiovarainministeri Antti Rinne], FT kertoo.

Käytännössä Tuomiojan vastustus jäi merkityksettömäksi, sillä Suomi hyväksyi uudet pakotteet muun EU:n mukana. Stubb joutui kuitenkin tiistaina kiistämään, että Suomi olisi EU:n ongelmamaa pakotteiden suhteen.

Financial Timeskin kirjoittaa, että Tuomiojan vastustus ei vaikuta Suomen sitoumukseen tai pysäytä sanktioita tulemasta voimaan. Stubbin hallituksen ja Suomen kannalta asian saama julkisuus oli kuitenkin kiusallista.

– Hallituksen virkamiehet suuttuivat siitä, että heidän yrityksensä välttää sisäisten, Venäjää koskevien ristiriitojen vuotaminen julkisuuteen tehtiin tyhjiksi, FT kirjoittaa.

Venäjän media pääsikin tiistaina uutisoimaan näkyvästi, että Suomi olisi vastustanut uusia pakotteita EU:ssa.

Muun muassa Yle kertoi tiistaina, että ulkoministeri Tuomioja jätti EU-ministerivaliokunnan kokouksen pöytäkirjaan merkinnän, jonka mukaan Suomen olisi mahdollista vastustaa pakotteiden voimaansaattamista tulitauon jatkuessa, vaikka muut EU-maat eivät sitä tukisikaan.