Vakaumusten tasa-arvo (Vata) toivoo, että kirkko julkaisisi omat lukunsa eronneiden määrästä eikä keskittyisi arvostelemaan Vatan julkisuuteen ilmoittamia lukuja.

- Tämä on helppo tapa tuoda meidät huonoon valoon. Lähettäisin Kääriäiselle sellaiset terveiset, että hän voisi kertoa, omat ennustuksensa tämän vuoden aikana eroavien määrästä. Katsotaan sitten helmikuussa, kumman luvut ovat tarkempia, tiedottaja Heikki Orsila lataa.

Hän osoittaa sanansa Kirkon tutkimuskeskuksen johtajalle Kimmo Kääriäiselle, joka kertoi tänään Kotimaa-lehdelle kirkon omista erotilastoista. Tilastojen mukaan loka-marraskuussa erosi 48 160 jäsentä. Vatan Eroakirkosta.fi ilmoitti eronneiden määräksi 50 300 jäsentä. Ero on noin 4 prosenttia.

- Olemme käyttäneet tätä (4 %) meidän omissa tiedotteissamme. Se ei muuta kokonaisuutta, että kymmeniä tuhansia on eronnut. Se on valtava määrä, Orsila puolustaa Vatan lukuja.

Orsila heittää pallon takaisin kirkolle:

- He voisivat myös julkaista tilastoja eronneiden määrästä. Kirkon tilastot ovat poikkeuksetta epäsäännöllisiltä ajoilta, ne eivät sisällä koko maan lukuja ja eivät ole vertailukelpoisia.

- Meistä olisi tosi hienoa, jos näitä virallisia lukuja saisi. Kaikki eivät eroa meidän kauttamme.

Kimmo Kääriäinen sanoi saman tänään MTV3:lle. Kirkosta voi erota myös muuta kautta kuin minkä Eroakirkosta.fi tarjoaa.

- Aikaisempina vuosina nettisivuston kautta on eronnut 90 prosenttia kirkosta eronneista, nyt tämä näyttää siltä, että sivuston kautta on eronnut yli 100 prosenttia, Kääriäinen vastasi MTV3:lle.

Virallisten lukujen pitäisi Kääriäisen mielestä olla paljon suuremmat mitä Vata ilmoittaa.

- Homoillan jälkeen 99 prosenttia erosi meidän kauttamme, vastaa Vatan Orsila.

Vatan Heikki Orsila kertoo, että neljän prosentin virhemäärään kuuluu esimerkiksi useita kertoja palvelun kautta eronneita, ei-jäsenten jättämiä eroilmoituksia ja muuta pilailua, kuten toisten puolesta eroilmoituksen jättäneitä.

- Laki ei vaadi varmistettua, vaan kirjallisen eroilmoituksen, Orsila vastaa.

Orsila painottaa sitä, että Eroakirkosta.fi ei ole antanut tiedotteissaan tarkkoja lukuja vaan pelkästään arvioita. Vata on Orsilan mukaan täysin tietoinen siitä, että palvelun kautta voi ilmoittautua väärin perustein eroajaksi.

Eroakirkosta.fi pitää sivuillaan kattavaa tilastoa palvelun kautta tehdyistä eroilmoituksista. Luvut eivät kuitenkaan ilmoita varsinaisten eronneiden määrää vaan vain Eroakirkosta.fi:hin jätettyjen ilmoitusten määrää.

- Helsingissä eroaja joutuu vielä lähettämään sähköpostin. Noin 10 prosentissa tapauksista ilmoituksen jättäjä ei viestiä lähetä, Orsila kertoo.

Eroja selittää Orsilan mukaan myös muunlainen pilailu "internetajan hengessä".

Vatan mukaan kirkosta eronnee tänä vuonna noin 80 000 henkilöä. Tästä noin 50 000 on eronnut lokakuun jälkeen.