Ylestä eronnut toimittaja Jussi Eronen katsoo toimituksen johdon rajoittaneen hänen sananvapauttaan ja yleisön oikeutta saada tietoa yhteiskunnallisista asioista.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan esimiehenä toiminut Eronen ilmoitti tänään erostaan. Syy on hänen mukaansa hänen ja Ylen päätoimittajan välinen näkemysero sananvapaudesta ja Ylen roolista.

Lue myös: Ylen päällikkötoimittaja eroaa – raju tviitti Ylen hallintoneuvostosta, ristiriita päätoimittajan kanssa

Eronen kertoo syistään tarkemmin julkisessa Facebook-päivityksessä. Hän katsoo, että hänen sananvapauttaan on rajoitettu.

– Minua ja tiimiäni on pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä. Tähän en voi suostua. Journalistin ohjeiden ykköskohdan mukaan yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, Eronen kirjoittaa.

Eronen tarkentaa Uudelle Suomelle, mitä tämä pyyntö tai linjaus on käytännössä tarkoittanut.

–Minulta pyydettiin, että ei niin paljon juttuja joidenkin Kainuussa olevien firmojen epäkohdista vaan mieluummin taustoittavia juttuja maailmantaloudesta ja valtion taloudesta. Tätä pyyntöä olen saanut toistuvasti, sanoo Jussi Eronen Uudelle Suomelle.

Nimenomaan päätoimittaja Atte Jääskeläiseltä?

– En halua tätä yksilöidä, koska täällä on muitakin päälliköitä. Mutta kaikki päälliköthän noudattavat Jääskeläisen linjaa, Eronen sanoo.

Hänen mukaansa aiheiden käsittelyn rajoittaminen on koskenut erityisesti poliittisia päättäjiä.

– Jos kriittinen aihe käsittelee jotakuta kansanedustajaa tai ministeriä, niin täällä Yleisradiossa otetaan välittömästi oma uutiskriteeristö käyttöön ja tulee hiekkaa rattaisiin, Eronen väittää.

Hänen mukaansa asian pitäisi olla juuri päinvastoin.

– Vallanpitäjien kriittisen tarkastelun pitäisi olla keskeisimpiä Ylen tehtäviä, mutta päätoimittajan tiiviissä käsiohjauksessa toimitus kohtelee juuri poliitikkoja – etenkin pääministeriä – kaikkein varovaisimmin. Tilanne on Yle-veroa maksavan yleisön kannalta sietämätön. Mitä merkittävämpi vaikuttaja, sitä tarkemmin Ylen tulisi asioita tutkia, Eronen kirjoittaa Facebookissa.

Alla Erosen Facebook-päivitys. Juttu jatkuu FB-upotuksen alla.

Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen on perustellut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mahdollisen jääviyskysymyksen uutiskäsittelyyn puuttumista sillä, että asia oli saanut Ylen toiminnassa liian suuren roolin alkuperäisen Katera Steel -uutisen jälkeen.

Jussi Erosen mukaan päätoimittaja kuitenkin puuttui jo ensimmäiseen Katera Steel -asiaa käsitelleeseen juttuun muun muassa muuttaen otsikkoa ja poistaen sisältöä "kysymättä lainkaan minulta tai juttua tehneiltä toimittajilta". Tämän jälkeen Ylen uutisointi asiasta oli Erosen mukaan lähinnä sitä, että pääministeri Juha Sipilä moitti Ylen hankkimaa omaa uutista.

– Maanantaina sitten Jääskeläinen kielsi asiaa koskevat tiimini jatkojutut ja aiheen käsittelyn spekulatiivissa tv- ja radiolähetyksissä, Eronen kertoo.

Atte Jääskeläinen kommentoi

Jääskeläinen kommentoi Erosen irtisanoutumista Ylen verkkosivuilla. Hänen mukaansa "näyttää siltä, että hän [Eronen] ei voi hyväksyä Ylen journalistisia periaatteita ja arvoja".

– Yle on tehnyt vuosia laadukasta tutkivaa journalismia, ja tulee tekemään sitä jatkossakin. Kun tutkivaa journalismia tehdään, olennaista on huolellisuus ja se, että väitteet pitävät. Tällainen huolellisuus ei ole sananvapauden rajoittamista, Jääskeläinen sanoo.

Lisää juttuja Ylen kuohunnasta löydät tämän linkin takaa.

Lue myös:

Tutkija SK-blogissa: Yle-kohu paisuu jo skandaaliksi – ”Suojeli kiukuttelevaa pääministeriä”

”Sipilä-teksti on yhä piirongin laatikossa” – Toimittaja kertoi Ylen poikkeusratkaisuista

Avoin kirje Ylen sisältä: Alaisilta ”täysi tuki” Atte Jääskeläiselle