Entinen pääministeri Esko Aho (kesk) kehottaa Uutissuomalaisen haastattelussa poliitikkoja sekä työmarkkinajohtajia lukemaan historiaa ja katsomaan, mihin maailma on menossa. Hän muistuttaa, että kaikkein vaarallisimmat vaiheet Suomen taloudessa ovat silloin, kun maailmalla alkaa mennä huonosti.

”Silloin meillä on suuri riski tehdä virheitä. Kaikkein pahimpien notkahdusten taustalla on tällaisissa tilanteissa tehty virhearvio. Olin itse kokemassa ja näkemässä 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, kun maailma alkoi muuttua, mutta meillä vain painettiin nappia ja ajettiin suoraan seinään.”

Tilanne oli Ahon mukaan vastaava 1970-luvulla, jolloin Suomen talous painui miinukselle ja muodostettiin hätätilahallitus. Kolmantena hän mainitsee vuonna 2007 tehdyn ja kustannustasoa nostaneen tuloratkaisun finanssikriisin aikana, jolloin maailmantalous oli sakkaamassa.

”Kun ei vaan nyt kävisi samalla tavalla”, Aho sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomella menee vielä hyvin ja varoittaa tekemästä sellaisia ratkaisuja, jotka pitkittävät ja vaikeuttavat notkahduksesta selviytymistä.

”Ei tarvitse olla häävi ennustaja, että voi sanoa kohti huonompia aikoja mentävän. Suomi on jälkisyklinen maa. Hyvät ajat koittavat muita myöhemmin ja huonot ajat alkavat myöhemmin.”

Aho kehottaa hallitusta arvioimaan erittäin huolellisesti, mitä toimintaympäristössä tapahtuu ja ottamaan kaikki riskit todesta. Lisäksi on mietittävä, mitä pitää tehdä, jotta Suomi ei ajautuisi pitkään taantumaan.

LUE MYÖS: Ekonomistin karu laskelma Rinteen hallituksen toimista: Jopa 16 000 työllistä vähemmän, 60 000 työpaikkaa ei riitä millään