Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos on vahvistanut Espanjan saavan euromailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta lainamuotoisen tukipaketin pankkiensa rahoittamista varten, kertoo muun muassa BBC.

Ministeri vahvisti asian euroryhmän valtiovarainministerien puhelinkokouksen jälkeen. Luis de Guindos on virallisesti pyytänyt apua euroryhmältä.

Euroryhmän julkilausuman mukaan euroryhmä "suhtautuu myönteisesti Espanjan epäviralliseen pyyntöön saada lainamuotoista tukea Euroopan kriisivälineiden kautta Espanjan rahoitussektorin tervehdyttämiseksi".

Tukipaketin tarkka koko ei ole tiedossa. Luis de Guindosin mukaan paketti tulee kuitenkin olemaan merkittävästi suurempi kuin 40 miljardia euroa, josta Kansainvälinen valuuttarahasto puhui tarvittavan tuen vähimmäismääränä. Espanjalaislehtien, muun muassa El Mundon, mukaan summa voi olla jopa 100 miljardia euroa.

Espanja on Kreikan, Irlannin ja Portugalin jälkeen jo neljäs euromaa, jolle euroryhmä joutuu myöntämään kymmenien miljardien eurojen taloudelliset tuet. Espanjassa tuki kohdistuu vain maan pankkeihin.

Tukipaketin vastineeksi Espanjan velkaantunutta pankkisektoria tullaan järjestelmään uudelleen. Euroryhmän ehdot koskevat de Guindosin mukaan vain pankkeja, sillä Espanja on jo tehnyt merkittäviä säästötoimia julkisessa taloudessaan.