Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on tyytyväinen euroryhmän päätökseen myöntää Espanjalle enintään 100 miljardin euron tukilaina pankkien pääomittamista varten. Myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner oli tyytyväinen lauantai-illan päätökseen, kertoo BBC.

Geithner kuvasi Espanjan tukipakettia tärkeäksi Espanjan talouden kannalta, mutta myös ”konkreettiseksi askeleeksi kohti talousunionia, joka on elintärkeä euroalueen pysyvyyden kannalta”. Euroalueen ulkopuolella alueen ongelmien uskotaan jatkuvan, kunnes euron vakaus on taattu tukevalla talousunionilla.

Euroopassa kaikki eivät tunnetusti ole vakuuttuneita siitä, että unionin vahvistaminen on oikea suunta. Suomessa oppositiopuolueiden johto, sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini että keskustan tuore puheenjohtaja Juha Sipilä, vastustavat Espanjan pankkien tukemista. Sipilä kertoo vastustuksestaan Helsingin Sanomille.

–Isoja maita ei voi yhteisesti auttaa. Se on keskustan linja, Sipilä sanoo.

Euroryhmän valtiovarainministerit Espanjan avunpyynnön lauantaina. Julkilausuman mukaan euroryhmä suhtautuu myönteisesti Espanjan epäviralliseen pyyntöön saada lainamuotoista tukea Euroopan kriisivälineiden kautta Espanjan rahoitussektorin tervehdyttämiseksi.

Suomen valtiovarainministeriön mukaan Espanjan pankkisektorin ongelmat ovat kärjistyneet niin vakaviksi, että maa ei velkakestävyyden vaarantumatta pysty selvittämään niitä ilman ulkopuolista apua.

–Jos ulkopuolista lainoitusta ei myönnettäisi, olisi välittömänä seurauksena todennäköisenä vaikeasti hallittava rahoitusmarkkinahäiriö, jolla olisi arvaamattomat vaikutukset kokonaistaloudelliseen kehitykseen EU-maissa ja myös globaalisti, VM arvioi.