Management Events -yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Olli Muurainen kertoo Ilta-Sanomille, että karjaalaisravintola suljettiin hänen koronatartuntansa vuoksi.

Muurainen oli palannut työ- ja lomamatkalta Espanjasta ja ehti ruokailla ravintolassa ennen oireiden alkamista. Muurainen kertoo tapauksesta kaikkiaan hyvin avoimesti Ilta-Sanomissa. Hän epäilee saaneensa tartunnan Espanjasta.

LUE MYÖS:

Tapaus herättää vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Muurainen itse on julkaissut Twitterissä kuvan saamastaan ohjeesta lentokentällä. Siinä ei Muuraisen mukaan mainita mitään omaehtoisen karanteenin suosituksesta Espanjasta tullessa, eikä hän kertomansa mukaan tiennyt karanteenisuosituksesta. Muurainen kertoo saapuneensa KLM:n lennolla Alankomaiden kautta. Suomi on purkanut Alankomaita koskevat matkustusrajoitukset, eikä sieltä tuleville suositella karanteenia.

LUE THL:N KOMMENTIT TAPAUKSESTA:

Maat, joiden osalta Suomi on luopunut maahantulon rajoituksista ja karanteenisuosituksesta ovat Alankomaat, Andorra, Belgia, Etelä-Korea, Georgia, Islanti, Irlanti, Italia, Japani, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Ruanda, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Thaimaa, Tunisia, Unkari, Uruguay, Uusi-Seelanti ja Vatikaani. Kiinan osalta edellytetään, että vastavuoroisuus vahvistetaan EU:ssa.

”Sain oheisen lapun saapuessa lentokentällä. Koska sen minulle viranomainen ojensi niin en osannut epäillä sen paikkaansapitävyyttä. Toivotaan että tämän jälkeen ohjeet selkiytyvät sillä on yleistä että KLM lennolla suurin osa ei ole tulossa Hollannista vaan jatkokohteesta”, Muurainen tviittaa.

LUE MYÖS:

Neurobiologi Pirta Hotulainen pitää ohjeistusta riittämättömänä. Hotulainen on mukana niin sanotussa Eroon koronasta -ryhmässä, jossa on mukana joukko suomalaistutkijoita.

”Tekisin tästä johtopäätöksen, että rajatoiminnassa on puutteita”, hän tviittaa.

Lentokenttäyhtiö Finavia vastaa tapaukseen Twitterissä näin:

”Tällä hetkellä kaikille saapuville matkustajille on näkyvillä opasteet, sekä kuulutukset, joissa ohjeistetaan omaehtoisesta karanteenista. Lähipäivinä tulemme vielä vahvistamaan matkustajien ohjeistusta ja neuvontaa, kun lentoasemalla avautuu terveysneuvontapiste.”

Vantaan kaupunki kertoi eilen torstaina, että Helsinki-Vantaan lentoasemalle rakentuu parhaillaan terveydenhuollon neuvonta- ja koronatestauspiste, jonka toiminta on suunniteltu osana valtakunnallista valmiuden ylläpitoa. Terveysneuvonta- ja koronatestauspisteestä vastaa Vantaan sosiaali- ja terveystoimi yhteistyössä HUSLABin kanssa.

”Terveysneuvontapiste vastaa sinne ohjattujen matkustajien neuvonnasta, testaustarpeen arvioista sekä ohjaa matkustajan tarvittaessa koronatestaukseen. Neuvonta antaa matkustajalle ohjeet jatkohoidosta, siitä miten testitulos ilmoitetaan ja vastaa positiivisen tuloksen vaatimista toimenpiteistä. Kaikkia matkustajia ei testata, vaan testeihin poimitaan ne, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita tai jotka epäilevät saaneensa tartunnan”, Vantaan kaupunki kertoi.

”Niille matkailijoille, joille THL suosittaa lähtömaan epidemiologiseen tilanteeseen perustuen omaehtoista karanteenia, annetaan rajan ylityksen yhteydessä kirjalliset ohjeet omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteenista. Samalla he saavat kehotuksen hakeutua tutkimuksiin mahdollisten oireiden ilmaantuessa sekä opastuksen suojatoimista. Muista kuin edellä mainituista maista tulevat saavat ohjeet tavanomaisista suojatoimista”, tiedotteessa myös kerrottiin.

LUE MYÖS: