Uusi Suomi ja Kauppalehti ovat tänään kertoneet sote-alan yrityskauppojen kiihtymisestä sote-uudistuksen alla. Lukumääräisesti eniten sote-yrityskauppoja on viime vuosina tehnyt asumispalveluihin keskittynyt Esperi Care.

”Olemme tehneet noin 120 yrityskauppaa vuodesta 2010 lähtien”, kertoo toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni.

Soteen liittyvä epävarmuus kiihdyttää yrityskauppoja.

”Pienyrittäjät ovat huolissaan, miten he pärjäävät sote-uudistuksessa ja isojen maakuntien kanssa. Meihin ollaan paljon yhteydessä. Ei ole pelkästään niin, että me lähestyisimme yrityksiä.”

Suomessa on reilut 18 000 sote alan yritystä. Aarnio-Isohannin mukaan Esperi Caren sektorilla on 300–400 kiinnostavaa ostokohdetta.

Esperi Caressa ostokohteet on luokiteltu viiteen luokkaan. Ykkösenä ovat 3–4 miljoonan euron liikevaihtoa tekevät hoivatalot ja alimpana pienet yritykset, jotka toimivat huonokuntoisissa tiloissa. Näissä toimintamallina on usein se, että yrityskaupan yhteydessä vanha hoivakoti puretaan ja tilalle rakennetaan uusi.

”Tämä on kombinaatio uuden hoivakodin rakentamisesta ja yritysostosta”, Aarnio-Isohanni sanoo.

Hän tuli Esperin johtoon vuonna 2003. Yhtiö teki tuolloin liikevaihtoa 6 miljoonaa euroa ja tulos oli miinuksella. Tänä vuonna liikevaihtoa syntyy 270 miljoonaa euroa ja tulos on plussalla.

Isohanni-Aarnio ei ole pysynyt enää laskuissa mukana, kuinka monta miljonääriä Suomeen on Esperin yritysostossa syntynyt. Määrä on kymmeniä, ehkä jopa yli sata.

”Valtaosa meidän yrityskauppamiljonääreistämme on naisia. Kuka olisi arvannut kymmenen vuotta sitten, että hoiva-alalla lähihoitajasta voi tulla miljonääri.”

Lue lisää: Sote-markkinoilla käy kova rytinä – yrityskauppa joka neljäs päivä