Espoon kunnanvaltuutetut ja kaupunginhallituksen jäsenet Pia Kauma (kok.) ja Mikki Kauste (vihr.) kiistelivät tiistaina Twitterissä sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksista kaupunkiin.

Kansanedustajanakin toimiva Kauma kirjoitti Puheenvuoro-blogissaan sote- ja maakuntauudistuksen hyödyttävän myös Uuttamaata.

– Nykyisessä mallissa valtiolla ei ole ollut riittävän tehokkaita menetelmiä puuttua, jos kunta ei ole saanut menojen kasvua kuriin. Jos rahat ovat loppuneet kesken, vajetta on tasattu valtionosuuksilla, Kauma kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Kauma toteaa, että esimerkiksi Espoo on maksanut vuosittain valtionosuuksia eri puolille Suomea lähes 200 miljoonaa euroa.

– Tämäkään raha ei aina ole riittänyt, vaan etenkin suurimmissa talousvaikeuksissa olevat kunnat ovat joutuneet nostamaan veroprosenttejaan ja velkaantuneet, Kauma kirjoittaa blogissaan.

HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen kummasteli tiistaina Twitterissä Kauman blogia.

– Pia Kauman mielestä sote- ja maakuntauudistus hyödyttäisi Uuttamaata vaikka alueen verotuloja siirtyy muualle ja palveluja leikataan rahoitusvajeen takia? Lehtonen kirjoitti.

Vihreiden Mikki Kauste vastasi tähän, ettei ole kollegansa väitteiden takana.

– En voi missään nimessä allekirjoittaa valtuustokollegani väitteitä. Olemme tehneet lukuisia rahoitus- ja kriisilaskelmia kunnan tilanteesta uudistuksen tapahtuessa. Investointi- ja lainojen takaisinmaksukyky romahtaa. En tiedä missä Pia on ollut, kun laskelmia on käyty läpi, Kauste kirjoitti Twitterissä.

Kauma vastasi Kausteelle olleensa valtuuston lisäksi arvioimassa kyseisiä laskelmia eduskunnassa.

– Ilmeisesti tulkintamme poikkeavat toisistaan. Niin saa demokratiassa toki olla, Kauma kirjoitti Twitterissä.

Tähän Kauste totesi olevan jännittävää, että eduskunnan kokoomusryhmä tietää kunnan omia rahoitusasiantuntijoita ja paremmin kunnan laskelmat.

– Nythän niitä teidän lukuja on saatu Hetemäen esittämänä julkisuuteen. Kiitos siitä, Kauste kirjoitti vastauksena Kaumalle.

Kauma puolestaan totesi, että monia asiantuntijoita on kuultu.

– Väärä tulkinta, jos väittää, että kaikki vastustaisivat. He osoittavat riskejä, kuten asiaan kuuluu, mutta näkevät myös mahdollisuuksia, Kauma kirjoitti.

Seuraavaksi Kauste tiedusteli Kaumalta, minkä kuntien asiantuntijat eivät ole vastaan

– Minkä kuntien asiantuntijat eivät vastusta? Muistaakseni ainakin pk-seudun isoimmat kaupungit ovat olleet aika yksiselitteisiä. Sen lisäksi saimme juuri lukea tiedotteen, jossa 21 Suomen suurinta kaupunkia toteaa saman: sote-uudistus tuhoaa kaupunkien kasvu- ja investointikyvyn, Kauste kirjoitti.

Kauma vastasi, että kaupungit ovat tulevaisuudessa yhä riippuvaisempia valtion tuesta, minkä vuoksi hän sanoo ymmärtävänsä kaupunkien huolen. Hän kuitenkin muistuttaa, että iso osa investointipaineesta siirtyy maakuntiin.

– Valtionosuuksia muualle maahan siirtyy jo nyt. Soten myötä siirrolle saadaan suitset. Palvelujen karsintaa tuskin tulee. Kulujen kasvu toivottavasti hidastuu hieman, Kauma kirjoittaa.

Lue myös: ”Vielä ei ole myöhäistä kääntää Suomen suuntaa” – Pk-seudun kuntapoliitikoilta suorat sanat sotesta