Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen saa arvostelua julkisista kommenteista, joita on antanut eduskunnan ratkaisusta kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) syytelupa-asiassa.

Toiviaisen hakema syytelupa kaatui eduskunnan äänestyksessä, ja Toiviainen kertoi Yleisradiolle olevansa pettynyt lopputulokseen. Hän ei jättänyt kommenttiaan tähän vaan pohti eduskunnan ratkaisua ja Mäenpään vieraslajipuhetta myös muuten.

”Siitä [eduskunnan ratkaisusta] saa sen käsityksen, että äänestyksessä vähemmistö viestittää hyväksyttävämpää suhtautumista rasistiseen vihapuheeseen”, Toiviainen sanoi Ylelle.

”Kansanedustajien enemmistö, kuten myös perustuslakivaliokunnan enemmistö ja perustuslakivaliokunnassa kuullut oikeusoppineet olivat sitä mieltä, että syytesuoja olisi pitänyt murtaa. He katsoivat kuten minäkin, että kyse oli rasistisesta ihmisarvoa loukkaavasta vihapuheesta.”

Toiviainen jatkaa, että Mäenpään vieraslajipuheessa oli ”kyse varsin tavallisesta lainvastaisesta vihapuheesta”, joka ”mitä todennäköisemmin olisi johtanut tuomioon”. Ylen mukaan Toiviainen pohti myös kansanedustajien syytesuojaa eli parlamentaarista koskemattomuutta.

”Onko oikein, että politiikkaa voi tehdä laittomin keinoin? Eli käyttää siinä sanoman ajamisessa lainvastaista puhetta, ja rikkoa siinä mielessä voimassa olevaa lainsäädäntöä niin, että siitä ei seuraa rikosoikeudellista seuraamusta”, Toiviainen sanoi Ylen mukaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ihmettelee valtakunnansyyttäjän sanoja Twitterissä. Koko KD:n eduskuntaryhmä äänesti eduskunnassa syytesuojan murtamista vastaan.

”Hämmentävää, valtakunnansyyttäjä arvostelee eduskuntaa sen sääntöjensä mukaan tekemästä päätöksestä. Tämä ulostulo kertoo paljon”, Essayah kirjoittaa.

Kristillisdemokraatit on syyttänyt valtakunnansyyttäjää sananvapauden rajoittamisesta sekä Mäenpään tapauksen että KD:n kansanedustajan Päivi Räsäsen kirjoitusten tutkintojen yhteydessä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ottaa myös kantaa Toiviaisen lausuntoihin.

”Valtakunnansyyttäjä Toiviainen näyttää väittävän, että Mäenpää olisi tehnyt politiikkaa laittomin keinoin, ts. syyllistyneen rikokseen. Suomessa on syyttömyysolettama, jonka mukaan henkilö on syytön, ellei tuomioistuin ole katsonut häntä syylliseksi. Se, että tuomioistuin ei prosessuaalisen esteen vuoksi kykene arviointia tekemään, ei muuta syyttömyysolettamaa”, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Halla-aho ihmettelee myös Toiviaisen väitettä siitä, että kansanedustajien enemmistö olisi asettunut hänen kannalleen ja katsonut, että Mäenpään sanoissa olisi ollut kyse rasistisesta vihapuheesta. Eduskunta ei ottanut kantaa syyllisyyteen, vaan siihen, tulisiko syytelupa antaa. Syyteluvan suhteen eduskunnan enemmistö oli valtakunnansyyttäjän hakemuksen puoltamisen kannalla, mutta enemmistö ei riittänyt syytesuojan murtamiseen.

”On perusteltua kysyä, käyttääkö Toiviainen asemaansa poliittiseen aktivismiin, esittääkö hän paikkansapitämättömiä väitteitä tarkoituksella vai ymmärtämättömyyttään, ja onko hän tehtäviensä tasalla”, Halla-aho kirjoittaa.

LUE MYÖS: