Jos eteläsuomalaisista alkaa tuntua siltä, että lunta on tullut enemmän kuin ikinä, tunne on oikea, sillä näin lumista on tammikuun alussa ollut vain muutaman kerran 50 vuoden aikana.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Vantaalla on viimeksi ollut yhtä suuret kinokset tammikuun alussa neljäkymmentä vuotta sitten. Helsingissä on ollut näin paljon lunta tammikuussa viimeksi vuonna 1982. Vuosi 1966 oli ennätysvuosi; tuolloin lunta oli pääkaupunkiseudulla vastaavaan aikaan jopa 65 senttiä.

Myös Kaakkois-Suomessa lumipeite on ajankohtaan nähden keskimääräistä tukevampi. Sen sijaan Itä-Suomessa on poikkeuksellisesti vähemmän lunta kuin muualla maassa, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta. Myös Kainuussa, osissa Pohjois-Pohjanmaata sekö Pohjoisessa Lapissa on ajankohtaan nähden vähän lunta.

Järvet ovat jäätyneet sen verran hyvin, että jää pääosin kantaa ihmisen. Jopa Uudellamaalla Espoon Pitkäjärvestä on jo mitattu 15 sentin jääpeite. Isoilla järvenselillä tai virtauspaikoissa voi tosin vielä olla hatarampia kohtia, joita pitää välttää.

Meren jäille ei ole vielä turvallista mennä kävelemään. Ilmatieteen laitoksen mukaan ainakin etelässä jäänvahvuus vaihtelee suuresti, sillä rankat lumisateet ovat hidastaneet jäänkasvua. Perämerellä Vaasan korkeudelta pohjoiseen jäät kantavat jo paremmin.

Pakkasennätys -37,1 Kuusamossa

Talvi on ollut myös viime vuosia kylmempi, ja pakkasennätyksiä on rikottu yö toisensa jälkeen. Talven uusi ennätys on perjantain vastaiselta yöltä Kuusamosta, jossa lämpötila laski -37,1 asteeseen.

Kyseessä ei ole kuitenkaan harvinaisen kylmä talvi. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä alkutalvi on ollut noin kymmenenneksi ja Lapissa noin viidenneksitoista kylmin viimeisimmän viidenkymmenen vuoden tarkastelujaksolla.

Suomen kylmä alkutalvi johtuu vallinneista idänpuoleisista ilmavirtauksista, jotka ovat tuoneet kylmää ilmaa Siperiasta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tämän talven kylmät eivät ole merkki ilmastonmuutoksen hidastumisesta.

-Ilmastonmuutoksen myötä kylmät talvet muuttuvat yhä harvinaisemmiksi, mutta kylmiä talvia on varmasti jatkossakin, toteaa meteorologi Niina Niinimäki.