Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju huolestui Sanna Marinin hallituksen suunnitelmista jatkaa talouden elvytystä vielä ensi vuonna. Suunnitelmat perustuvat Vesa Vihriälän työryhmän näkemykseen, jota Kangasharju pitää liian pessimistisenä.

”Alle prosentin kasvu ensi vuonna tarkoittaisi sitä, että Suomen talous jäisi lähes tulkoon tämän kevään sulkutoimien tasolle, eikä kasvu käynnistyisi kunnolla vielä ensi vuonnakaan", Kangasharju kirjoittaa kolumnissaan.

Koronarajoitusten purkaminen on kuitenkin kääntänyt kotitalouksien kulutuksen kasvuun. Kangasharjun mukaan ei näytä siltä, että ulkomaankauppa hiljenisi niin voimakkaasti, että se kumoaisi tämän kasvun täysin.

”Elvytyksen jatkamista haluavien täytyy uskoa voimakkaaseen ja pitkäaikaiseen vientimarkkinoiden romahdukseen tai siihen, että kotimaassa ihmiset eivät uskallakaan palata ravintoloihin.”

Kumpikaan näistä näkemyksistä ei Kangasharjun mukaan kuitenkaan tukisi laaja-alaista menojen lisäämistä, vaan kohdennettua täsmäelvytystä.

Kangasharjun mielestä on kuitenkin todennäköisempää, että kasvu käynnistyy ensi vuonna voimakkaammin kuin Vihriälän työryhmän raportti povasi. Suomen Pankin kasvuennuste ensi vuodelle on 3 prosenttia ja Etlan 4 prosenttia.

”Suomen varsinainen elvytys tänä vuonna on yhteensä jopa 21 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä on EU-maista neljänneksi eniten”, Kangasharju kirjoittaa.

”Varmuuden vuoksi elvyttäminen tarkoittaa verorahojen tuhlaamista, kestävyysvajeen pahentamista ja viennin kilpailukyvyn heikentämistä.”

Lue seuraavaksi: