Britannian erosopimuksen läpimeno maan parlamentissa ei vahvistunut torstain huippukokouksen jälkeen. Eurooppalainen media arvioi pääministeri Theresa Mayn EU-johtajilta saamat vakuuttelut laihoiksi.

EU-johtajat kokoontuivat viime torstaina Brysseliin kaksipäiväiseen kokoukseen, jonka asialistalla oli muun muassa brexit. Tarkoituksena oli laatia kannanotto, joka auttaisi Mayta saamaan erosopimuksen hyväksytyksi parlamentissa. Viime maanantaina May joutui perumaan äänestyksen brittiparlamentissa, koska tappio näytti varmalta.

Ennen kokousta EU-johtajat olivat täynnä hyvää tahtoa, mutta tulokset jäivät lopulta laihoiksi. Alkuperäisestä luonnoksesta karsittiin pois pääministerille tärkeitä sanoja, kuten että kiistelty backstop eli varajärjestely Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan osalta olisi käytössä vain ”lyhyen ajan” ja että perälauta ei ole ”toivottu lopputulos”.

Luonnoksesta poistettiin myös lause, jossa EU-maat ilmaisivat olevansa valmiita miettimään ”muita mahdollisia takeita”, jotta erosopimuksen saisi hyväksytettyä brittiparlamentissa. Toisaalta EU-johtajat korostivat, että erosopimus ja poliittinen julistus tulevaisuuden suhteesta eivät ole uudelleen neuvoteltavissa.

Tammikuu ratkaisee brexitin

Britannian parlamentti äänestää erosopimuksesta tammikuun 21. päivänä. Pääministeri Theresa May voitti luottamusäänestyksen, joten hänen asemansa ei ole uhattuna ja hän voi rauhassa etsiä tukea sopimukselle.

EU-johtajien kannanotto ei kuitenkaan tarjoa suurta apua Maylle.

Britannian parlamentti äänestää erosopimuksesta reilun kuukauden kuluttua. Äänestyspäivänä 21. tammikuuta on enää reilut kaksi kuukautta aikaa siihen, että Britannian EU-ero astuu voimaan.

Ajan kuluminen voi kirkastaa valintoja parlamentissa, jossa positiot erosopimuksen, sopimuksettoman eron, brexitin perumisen ja uusien vaalien välillä ovat täysin jakautuneita. Nyt millekään mielipiteelle ei löydy enemmistöä.

Politiikan asiantuntijat ovat jo pitkään sanoneet, että tilanteen pitää kriisiytyä, jotta päätös syntyy. Toistaiseksi maaliskuun takaraja on häämöttänyt liian kaukana tulevaisuudessa.

Siksi EU-johtajat ottivat luonnosteltua tiukemman linjan kannanotossaan. EU toisti aiemmat näkemyksensä eikä suostunut antamaan liikaa köyttä, etteivät brittiparlamentin EU-kriitikot voisi tulla vaatimaan lisää.

EU-johtajien yhtenäinen brexit-linja alkaa kuitenkin rakoilla. Lehtitietojen mukaan Itävalta, Suomi ja Saksa olisivat olleet valmiina järjestämään ylimääräisen huippukokouksen tammikuussa Mayn avuksi.

Ranska ja Irlanti ottivat kannanotossa tiukemman linjan, mutta eivät olleet yksin. EU-johtajat alkavat kyllästyä Britannian päättämättömyyteen. Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė muotoili Twitterissä: ”Brexit-joulutoivomus: lopulta päättäkää, mitä oikeasti haluatte, ja joulupukki antaa.”