Ennen kokouksen keskeytymistä uutisoitiin, että hollantilainen sosiaalidemokraatti Frans Timmermans on vahvoilla Euroopan komission uudeksi puheenjohtajaksi.Kuva: EPA / RONALD WITTEK

Euroopan unionin johtajat eivät päässeet maanantaina sopuun EU:n huippupesteistä, vaan tarvitsivat aikalisän.

EU-johtajat olivat valvoneet koko yön, mutta ratkaisua ei tullut. Nyt kokous siirtyy jatkumaan tiistaina klo 11.

Olennaista on, että ratkaisu syntyy ennen kuin Euroopan parlamentti valitsee puheenjohtajansa, minkä on tällä hetkellä määrä tapahtua keskiviikkona.

EU-johtajat aloittivat huippukokouksen sunnuntaina kello kuuden aikaan, tosin varsinainen aloitus viivästyi keskinäisten konsultaatioiden takia. Edes Kreikka-kriisin aikana huippukokous ei kestänyt yhtä pitkään nyt.

Kokouksessa on tarkoitus valita ainakin Euroopan komission puheenjohtaja, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja sekä EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja. Maanantaina keskustelussa oli diplomaattilähteiden mukaan paketti, jossa komission puheenjohtajaksi tulisi sosiaalidemokraatti Frans Timmermans, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän Kristalina Georgieva ja ulkopolitiikan korkeaksi edustajaksi liberaali Margrethe Vestager tai Charles Michel.