Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi sunnuntaina Saksan perustuslakijuristien päätöstä, joka aiheutti pienen maanjäristyksen Euroopassa. Se koski Euroopan keskuspankin määrällisen elvytyksen ohjelmaa, jonka puitteissa EKP on ostanut miljardeilla euroilla euromaiden velkakirjoja.

Päätös oli päinvastainen kuin EU:n tuomioistuimen antama päätös joulukuulta 2018. Saksan perustuslakituomioistuin siis päätti toisin, vaikka EU-asioissa Luxemburgissa istuvalla EU:n oikeustuomioistuimella on viimeinen sana.

LUE SEURAAVAKSI:

On arvioitu, että EKP:n euroalueen auttaminen voi hankaloitua päätöksestä. EKP on kuitenkin ilmoittanut jatkavansa toimiaan ”horjumatta”, kuten pääjohtaja Christine Lagarde ilmaisi asian viime viikolla. Tapaus on kuitenkin herättänyt laajemman keskustelun EU:n toimivallan rajoista.

Komissio EU-instituutiona puolustaa EU:n tuomioistuinta.

”Viimeinen sana EU-lainsäädännöstä on aina Luxemburgissa. Ei missään muualla”, von der Leyen kommentoi ykskantaan sunnuntaina.

LUE SEURAAVAKSI:

Komissio aikoo tutustua Saksan perustuslakituomioistuimen päätökseen ja mahdollisesti haastaa Saksan oikeuteen asiasta.

Komissio korostaa myös, että unionin rahapolitiikka on EKP:n yksinomaisesti toimivallassa, että EU-lailla on ensisijaisuus kansalliseen lainsäädäntöön nähden ja että EU:n tuomioistuinten päätökset ovat sitovia kaikille kansallisille tuomioistuimille.

Jos komissio aloittaa oikeusjutun Saksaa vastaan, lopputulos voi olla hullunkurinen, koska Saksan hallitus ei ole tapauksessa edes osallinen. Toisaalta, jos komissio ei puutu tilanteeseen millään tavoin, saksalainen von der Leyen altistaa itsensä ja komission kritiikille omien suosimisesta ja siitä, että isoja maita kohdellaan silkkihansikkain.

LUE SEURAAVAKSI: