Euroopan komissio hylkää Italian budjetin. Komissio tiedotti asiasta tiistaina iltapäivällä.

Komissio ei ole tyytyväinen Italialta saamaansa vastaukseen ensi vuoden budjetista ja pyytää virallisesti Italian hallitusta korjaamaan budjettiaan.

Kyse on ennennäkemättömästä toimesta. Tämä on ensimmäinen kerta EU:n historiassa, että komissio pyytää korjausta kansalliseen budjettiin. Komissiolla on ollut mandaatti asiassa vuodesta 2013.

”Tämä on vahva ja vakava tilanne meille, mutta se ei ole dialogin loppu”, sanoi talouskomissaari Pierre Moscovici komission tiedotustilaisuudessa Strasbourgissa tiistaina.

Italia on laatinut budjetin, jonka alijäämä on 2,4 prosenttia. Vaikka se ei ole yli kasvu- ja vakaussopimuksen määrittelemän kolme prosenttia, niin komission mukaan poikkeama on huomattava Italian aiemmista sitoumuksista ja ottaen huomioon valtion velkataakan.

Italialla on nyt kolme viikkoa aikaa korjata budjettiaan.

Tiedotustilaisuudessa komissaarit Valdis Dombrovskis ja Moscovici korostivat, että asia ei pääty tähän, vaan komissio on valmis rakentavaan dialogiin Italian kanssa.

He sanoivat, että julkisen velan vähentäminen, jota on Italialla noin 130 prosenttia vuosittaisesta bruttokansantuotteesta, on tärkeää Italian talouden kannalta.

Eurokomissaari Dombrovskis sanoi, että EU:ssa ei tuijoteta vain alijäämärajoja, vaan huomioidaan, missä kohdassa taloudellista sykliä maa on.

"Taloudellisen kasvun aikana pitää vähentää vajetta ja velkaa, jotta jää tilaa liikkua, kun taloudellinen tilanne heikkenee."

Moscovici täydensi, että Italian julkisen velan vähentäminen on tärkeää myös italialaisten kannalta.

"Italian velka on kansalaisten vihollinen. Italian korkomaksut olivat 65 miljardia euroa vuonna 2017, se on täsmälleen maan koulutusbudjetin koko."

LUE MYÖS:

Suomalaisasiantuntijat: ”Italia testaa koko euroalueen vakautta – Suomessa syytä seurata vääntöä”

Vakava huoli Italian pankeista leviää Euroopassa: ”Edessä on siperialainen talvi”