EU-komission Suomen edustuston päällikkö Antti Peltomäki sanoo, että unioni on useimmiten löytänyt kriisien keskellä luovuutta ja siihen komissiossa uskotaan nytkin.

”Ilman muuta ne ovat nettosaajia. Uskon, että jossain vaiheessa oikeusvaltion ajajilta löytyy jokin järkevä kompromissi, joka pitää oikeusvaltioperiaatteen voimassa. Jonkinlainen face-saving saattaa kuitenkin olla tarpeen näiden kahden maan poliittisille johtajille”, Peltomäki kuvaa ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” -videohaastattelussa.

”Tilanne on hankala, mutta kaikilla on kuitenkin luottoa siihen, että ratkaisu löytyy.”

Aika ei ollut torstaina kypsä

Peltomäen mielestä aika ei ollut EU-johtajien torstain videokokouksessa vielä kypsä päätöksille. Nyt ratkaisua odotetaan sääntömääräiseltä huippukokoukselta joulukuussa.

”En tiedä mikä se malli on, mutta kummankin pitää saada jotain kompromississa, jossa pannaan yhteen raha ja periaatteet”, Peltomäki pohtii.

”Euroopasta löytyy kyllä ihan riittävästi neuvottelijoita, jotka ovat viettäneet pitkien puukkojen öitä ja aina kuitenkin saaneet jonkin ratkaisun aikaiseksi.”

Rokotevalmius näyttää hyvältä

Keväällä Euroopan unioni tuli oikeastaan koko maailman tapaan koronan yllättämäksi. Se johti keskinäiseen kilpailuun suojavarusteista, joita saalistettiin välillä toisten EU-maiden nenän edestäkin – vastoin EU-oikeutta. Yhteistyö koronarokotteen saamiseksi näyttää sujuvan paremmin.

”Unionin lisäarvon löytyminen alkoi EU-kansalaisten palauttamisesta maailmalta yhteisillä lennoilla. Tajuttiin, että jäsenvaltiot eivät voi pelastaa itse itseään ja yksi kerrallaan. Nyt ollaan valmiita käyttämään EU:n kokoa ja voimaa parhaiden rokotteiden hankkimiseen”, Peltomäki pohtii.

”Toivon mukaan myös poliitikot ja kansalaiset näkevät, että tässä EU:lla on jokin sellainen arvo, jota yksittäiset valtiot eivät olisi kyenneet tekemään.”

Komissio ymmärtää Suomen rajavalvontaa

Peltomäen mukaan EU-komissiossa riittää ymmärrystä Suomen rajavalvonnan jatkumiselle EU:n sisärajoilla, koska tautitilanne poikkeaa muusta Euroopasta. Ainakaan Peltomäki ei usko komission ryhtyvän oikeustoimiin, vaikka Suomi venyttää rajavalvontaa ainakin kolme viikkoa yli takarajan.

”Tuskin komissio nytkään tähän kovaäänisesti puuttuu. Ei ainakaan ryhdytä mihinkään oikeustaisteluun. Pikemminkin komissio yrittää ohjata jäsenmaita siihen suuntaan, että saataisiin aikaan yhteinen menettely turvalliseen matkustamiseen pandemian oloissa”, Peltomäki arvelee.

”Nyt kun Keski-Euroopan pahin piikki näyttäisi rauhoittuvan, on ehkä helpompi löytää se malli, jolla ihmisten vapaa liikkuvuus alkaa toteutua.”

Toivo brexit-sovusta elää sekin

Peltomäen mukaan komissiolla on yhä valmius löytää ratkaisut Britannian EU-eron avoinna oleviin kysymyksiin. Niitä ovat muun muassa kalastus ja tasavertaisen kilpailun edellytykset.

”Kauppasopimus ei ole kovin kunnianhimoinen, mutta se pelastaisi aika isolta hässäkältä verrattuna sopimuksettomaan brexitiin”, Peltomäki kuvailee.

”Britanniassa niin talouselämä kuin monet konservatiivien ja työväenpuolueen poliitikot ovat pyrkineet viestittämään, että nyt pitäisi löytää se pienin paha eikä viedä asioita ääritilanteeseen.”

”Miten ison taloudellisen iskun maa on valmis ottamaan vaalikampanjassa annettujen lupausten tähden?” Peltomäki kysyy.

Virkauran jälkeen luvassa ”EU-keskustelua vapaana kansalaisena”

Peltomäki on jäämässä piakkoin eläkkeelle ja mielessä siintelevät jo hiihtolenkit ja moottoripyöräajelut koronan jälkeen. EU-keskustelua hän ei aio jättää.

”Voisihan sitä vapaana kansalaisen osallistua aktiivisesti EU-poliittisiin ja muihinkin keskusteluihin. Kun ei edusta EU-instituutiota tai Suomen hallitusta, voi puhua vapaana miehenä”, Peltomäki hymähtää.

Sitä ennen pitää kuitenkin vielä katsoa brexitin ja EU:n elvytyspaketin kohtalot.