Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen on EU:n jäsenmaiden ehdokas Euroopan komission puheenjohtajaksi, mutta Euroopan parlamentista hänelle ei välttämättä löydy hyväksyntää. Parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä, keskustaliberaali Uusi Eurooppa (Renew Europe) julkaisi torstaina tiukoiksi kuvaillut ehdot von der Leyenin valinnan siunaamiselle.

Uuden Euroopan vaatimuslista seuraa parlamentin vasemmistoryhmän ja vihreiden ilmoituksia, että ne aikovat äänestää von der Leyeniä vastaan. Varmaa on tällä hetkellä vain parlamentin suurimman ryhmän EPP:n tuki, sillä ryhmää edustaa saksalaispuolueensa kautta myös von der Leyen itse. EPP:llä on 182 meppiä, mutta näillä äänillä von der Leyen pääsee vain noin puoleen tarvitsemastaan parlamentin enemmistöstä.

Verkkolehti Politicon mukaan von der Leyen tarvitsee EPP:n täyden tuen lisäksi noin 193 ääntä saadakseen enemmistön tuen valinnalleen. Alle 400 äänen saalista EU-myönteisiltä puolueilta pidettäisiin kuitenkin katastrofina, joka kyseenalaistaisi komission puheenjohtajan nimityksen legitimiteetin, Politico kertoo EU-lähteiden arvioivan.

Jean-Claude Juncker valittiin komission puheenjohtajaksi 422 äänellä vuonna 2014.

Politicon mukaan osa sosiaalidemokraattien S&D:n ja keskustaliberaalin Uuden Euroopan mepeistä lienee joka tapauksessa taipuvaisia maansa pääministerin eli Eurooppa-neuvoston tahtoon, koska heidän oma kotimainen puolueensa johtaa maansa hallitusta.

S&D-ryhmän johtaja, espanjalaismeppi Iratxe García on kertonut ryhmän pyrkivän yksimielisyyteen kokouksessaan ensi viikon alussa. Mutta koska äänestys käydään suljettuna lippuäänestyksenä, mepit saattavat luistaa puolueiden linjoista.

LUE MYÖS: Sosialisteilta varoitus Ursula von der Leyenille – Valinnalla komission johtoon on hintansa

Uusi Eurooppa antoi omat ehtonsa torstaina. Se vaatii komission puheenjohtajaehdokkaalleen Margrethe Vestagerille yhtä korkeaa tehtävää kuin sosialistien ehdokkaalle Frans Timmermansille, toisin sanoen paikkaa komissiossa varapuheenjohtajana. Lisäksi ryhmä vaatii kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita.

Uuden Euroopan mukaan komission täytyy sitoutua vähentämään EU:n päästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Nykyinen tavoite on 40 prosenttia ja von der Leyen on sitoutunut 50 prosenttiin. Lisäksi ryhmä vaatii von der Leyeniä sitoutumaan sanktiomekanismin luomiseen oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta EU-maissa.

Myös kansallismielisten konservatiiviryhmien tuki on epävarmaa. ECR-ryhmä ja ID-ryhmä ovat sisäisesti jakaantuneet sen suhteen, tukevat konservatiivista saksalaisehdokasta vai eivät.

Parlamentin on määrä äänestää von der Leyenin valinnasta ensi viikon tiistaina. Jos parlamentti hylkää von der Leyenin, Eurooppa-neuvostolla on EU-sopimusten mukaan 30 päivää aikaa ehdottaa uutta nimeä komission johtoon. Samalla purkautuisi todennäköisesti koko EU-johtajien aikaansaama usean johtajan paketti.

”Koko sotku alkaisi uudestaan, koska se oli pakettiratkaisu”, suomalaistutkija Antti Ronkainen totesi aiemmin Uudelle Suomelle.

LUE MYÖS:

Ville Niinistö uudesta komission puheenjohtajasta: ”Pitää ansaita parlamentin enemmistön tuki – Nyt sitä ei ole”

Epäilykset alkoivat heti – Ursula von der Leyen tunnetaan Saksassa plagiointisyytöksestä ja muista skandaaleista: ”Huonoin ministerimme”