Brysselissä toimiva 1300-päinen EU-kirjeenvaihtajalauma sai tänään luettavakseen johtavana EU-asioiden lehtenä pidetyn Financial Timesin artikkelin Suomen vaalirahoitussotkusta.

Suomen EU-edustuston lehdistöneuvoksen Marko Ruonalan mukaan jupakka on jäänyt EU-journalisteille toistaiseksi hämäräksi. Siihen ei olla tartuttu hanakasti senkään vuoksi, että kukaan ei ole vielä sen vuoksi eronnut eikä ketään ole syytetty rikoksista.

Ennen kuluvaa viikkoa Suomen vaalirahasotkuun oli isketty ainakin Saksassa, ja Irlannissa. Ruonala pohtii, että FT:n artikkeli voi johtaa vaalirahasotkun seurantaan muuallakin Euroopassa.

Saksan suurimman päivälehden Süddeutsche Zeitungin mukaan skandaali on johtanut kansalaisten luottamuksen katoamiseen. Vihreitä peesaava Die Tageszeitung otsikoi provosoivasti: ”Puolue tukevasti otteessa”, ja antoi ymmärtää, että Kehittyvien maakuntien Suomi on saanut rahoilleen vastinetta.

Irlantilaisen The Irish Timesin artikkeli runttasi reilusti Suomea todeten maan menettäneen uskottavuuttaan maailman vähiten korruptoituneena maana. Lehti nosti pääosaan pääministeri Matti Vanhasen, jonka se virheellisesti ilmoitti saaneen yli puolet ilmoittamattomista lahjoituksista.

Tällä viikolla Irlannin kansanäänestys EU:n uuden perussopimuksen hyväksymisestä kääntää eurotoimittajien katseet toistaiseksi kauas Suomesta.

- Brysselissä toimivien EU-kirjeenvaihtajien seurantaan ei juuri nyt muuta mahdu kuin Irlannin kansanäänestys. EU pidättää henkeä, Ruonala kuvailee.

Tilanne Irlannissa on kansanäänestyksen suhteen kyselyjen mukaan sekä kutkuttava että EU:n kannalta jopa pelottavan tasainen. Kun neljännes irlantilaisista ei ole vielä päätöstään tehnyt, sopimusta kannattaa kyselyjen mukaan 41 prosenttia ja vastustaa 33.

EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso on todennut, että unionilla ei ole varasuunnitelmaa, jos Irlanti kaataa perussopimuksen. Uuden perussopimuksen voimaantulo edellyttää kaikkien 27 jäsenmaan hyväksyntää.

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner muistutti irlantilaisia isällisesti heidän EU:lta saamistaan miljardeista tukieuroista. EU:ssa pelätään nyt irlantilaisten ottavan ranskalalaisministerin kommentit "äänestysohjeena" itselleen, ja itsepäisyyttään äänestävän päinvastoin sopimusta vastaan.

Lissabonin sopimusta edeltäneen EU:n perustuslain kaatoivat edellisellä kerralla Ranska ja Hollanti.