EU:n päämiehet pääsivät aamuyöllä neljän jälkeen Brysselissä sopuun maahanmuuttoa koskevasta kiistasta, Kauppalehti kertoo. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tviittasi aamuyöllä sovun syntyneen.

EU:n johtajat päättivät selvittää pikaisesti alueellisten maihinnousukeskusten perustamista sekä Eurooppaan että Pohjois-Afrikkaan pakolaisten käännytystä ja turvapaikkarekisteröintiä varten.

Alunperin EU-johtajat puhuivat keskusten perustamisesta mahdollisesti vain Pohjois-Afrikkaan. Pakolaisjärjestö UNCHR ilmoitti kuitenkin toivovansa, että keskuksia voidaan pystyttää meren molemmin puolin eli myös Eurooppaan. EU:n suunnitelmassa Euroopan keskukset ovat kuitenkin EU-alueen ulkopuolella, joskin EU:n sisällekin niitä voitaisiin vapaaehtoisten valtioiden toimesta perustaa.

EU haluaa UNHCR:sta kumppanin, jotta ihmisoikeudet maihinnousukeskuksissa voidaan turvata. Siksi UNHCR:n sana painaa.

Italian vastahanka venytti kokousta. Italia uhkasi estää EU:n päätöksenteon ja loppupäätelmien syntymisen, jos sitä miellyttää lopputulemaa ei saada aikaan.

Italian lisäksi myös maahanmuuttokysymyksissä omia polkujaan huidellut Visegrad-ryhmä suostui sopimukseen.

LUE LISÄÄ:

Eurooppa-neuvosto: EU-maiden pysäytettävä turvapaikanhakijoiden siirtyminen maasta toiseen

Sisäministeri Mykkänen: Turvapaikkajärjestelmä tullut tiensä päähän – hallitsematon rajanylitys lopetettava

Saksan yleisradio: Välimeren maat sulkivat jo satamansa – Italia ei ole ainoa pelastusaluksia hylkivä

Nyt alkaa Emu-kiistely

Tänään perjantaina johtajien pitäisi antaa siunaus rahaliiton (Emun) syventämiselle. Myös siinä Italia on ollut poikkiteloin.

Italian pääministeri Giuseppe Conte on ilmoittanut, että Italia haluaa lisätä riskinjakoa EU-maiden kesken, mutta ei suostu mihinkään ehtoihin, kun rahaa myönnetään eurobudjetista tai Euroopan vakausmekanismista.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire puolestaan on ilmoittanut, ettei eurobujetti ole neuvottelukysymys Ranskalle. Ranska edellyttää suhdannetasausjärjestelmän perustamista. Budjetti- ja EVM-rahoitukselle olisi kuitenkin tiukat ehdot.

Eurobudjetin rahoitusta voisi käyttää investointeihin, koulutukseen ja rakenneuudistuksiin. Raha olisi lainarahaa, jonka korkokulut maksettaisiin yhteisestä pussista.

EVM:n lyhytaikaisen rahoituksen ehdoksi on laitettu budjettikurin noudattaminen. Italian hallituksen mielestä ehdot vain ruokkivat talousongelmia, eivät ratko niitä.

12 maata, Suomi mukaan lukien, suhautuu eurobudjettiin kielteisesti. Tosin Ranskan ja Saksan pohjapaperissa rahan saannin ehdot ovat sen verran tiukat, että Suomelle ne ainakin viime kädessä käyvät.

Päivitys klo 11.12: selvennetty, että neuvosto päätti selvittää maihinnousukeskusten perustamista, eikä vielä tehnyt päätöstä niiden perustamisesta.