Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina suurella enemmistöllä (506 puolesta, 150 vastaan, 28 tyhjää) päätöslauselman, jolla se vaatii komissiota ryhtymään välittömiin toimiin uuden oikeusvaltiolain soveltamisessa ja EU-varojen puolustamisessa oikeusvaltiorikkureita vastaan.

Parlamentti valmistautuu nyt viemään komission oikeuteen ja alkaa heti valmistella mahdollisia oikeustoimia. Parlamentin mukaan toimimattomuus on riittävä syy ryhtyä oikeustoimiin komissiota vastaan. EU-varojen väärinkäytön riski jäsenmaissa kasvaa, ja oikeusvaltioiden tila EU:ssa heikkenee, toteavat edustajat tiedotteessa.

Parlamentin tiedotteessa huomautetaan myös, että EU-komissio ei ole noudattanut parlamentin sille antamaa määräaikaa esitellä käytännön säännöt, joiden mukaan uutta ehdollisuusmekanismia sovelletaan. Määräaika päättyi kesäkuun alussa. Oikeusvaltioperiaatteen ehdollisuussäännös astui voimaan tammikuun alussa tänä vuonna.

Päätöslauselman pääneuvottelijana toiminut europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) on lopputulokseen tyytyväinen, ja peräänkuuluttaa nopeita toimia.

”Vaadimme komissiota käynnistämään välittömästi oikeusmenettelyt veronmaksajien varoja kavaltavia ja oikeusvaltiota sortavia jäsenvaltioita, kuten Unkaria, kohtaan. Kello käy demokratian polkijoille. Parlamentti huomauttaa päätöslauselmassa voivansa viime kädessä haastaa komission EU-tuomioistuimeen, mikäli se ei suorita velvollisuuksiaan oikeusvaltiolain soveltamisessa”, Sarvamaa sanoo tiedotteessa.

Päätöslauselmassa parlamentti ilmoittaa kahden viikon kuluttua aloittavansa EU:n perussopimuksen artiklan 265 mukaisen menettelyn, jolla se ensin vaatii komissiota suorittamaan velvollisuutensa hyväksytyn lainsäädännön toimeenpanossa. Mikäli komissio ei silti kahden kuukauden kuluessa tule toimimaan lain soveltamiseksi, voi parlamentti viedä asian käsittelyyn Euroopan unionin tuomioistuimeen.

”Ripeän toiminnan ohella tärkeintä on se, että komissio valmistelee ensimmäiset oikeusvaltiotapauksensa huolella ja tekee niistä luodinkestäviä. Kun jäsenmailta aletaan periä EU-rahoja takaisin oikeusvaltioloukkausten vuoksi, ne valittavat päätöksestä vuorenvarmasti EU-tuomioistuimeen. Tässä tilanteessa komission perusteluiden on kestettävä kaikki kriittinen tarkastelu, jotta tuomioistuin ei muuttaisi päätöstä,” Sarvamaa sanoo.

Oikeusvaltiolakia on määrä soveltaa siten, että komissio aloittaa lain mukaisen syytemenettelyn EU-budjettia väärinkäyttänyttä ja oikeusvaltioperiaatetta rikkonutta jäsenmaata kohtaan virallisella ilmoituksella. Tämän jälkeen jäsenmaa voi toimittaa omaa todistusaineistoaan tai tehdä muutoksia lainsäädäntöönsä. Mikäli näin ei toimita, komissio voi jäädyttää, perua tai periä takaisin EU-rahoitusta. Viime kädessä jäsenvaltiot pystyvät haastamaan tapaukset EU-tuomioistuimessa.

”Teemme parlamentissa kaikkemme, jotta Unkarin ja Puolan kaltaiset valtiot saataisiin menettelyyn mahdollisimman nopeasti. On kestämätöntä, että tämän historiallisen lain soveltaminen viivästyy samalla, kun oikeusvaltiorikkomukset ja veronmaksajien varojen väärinkäyttö korruptioon Euroopassa jatkuvat. Komission haastaminen oikeuteen on kuitenkin parlamentille vasta vihoviimeinen keino: ennen sitä annamme komissiolle viimeisen mahdollisuuden osoittaa, että se toimii lain hengen mukaisesti ja aikoo pian soveltaa mekanismia,” Sarvamaa sanoo.

LUE MYÖS: