Johtamansa Italia Viva -puolueen hallituksesta vetänyt Italian entinen pääministeri Matteo Renzi perustelee ratkaisuaan ennen muuta sillä, ettei populistihallitus suostunut hakemaan lainaa Euroopan vakausmekanismi EVM.stä.

”On vastuutonta olla ottamatta EVM-lainaa pelkästään ideologisista syistä”, hän totesi keskiviikkoiltana pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Renzi korosti koko EU:n elvytyspaketin merkitystä. Hän sanoo vetäneensä puolueensa hallituksesta nimenomaan elvytysrahoihin liittyvien riitojen vuoksi.

”Kaikkien pitäisi kiittää meitä. Ilman meidän painostustamme meillä ei olisi suunnitelmaa elvytysrahojen käytöstä ja olisimme jääneet ilman niitä.”

Pääministeri Giuseppe Conten johtama riitaisa populistihallitus sai suunnitelmansa elvytysrahojen käytöstä valmiiksi viime yönä. Sitä ennen Renzi puolueineen painosti hallitusta asiassa joulukuun alusta lähtien. Reilu viikko sitten asiaan puuttui myös Euroopan komission talouskomissaari Paolo Gentiloni, joka uhkasi Italian jäävän kokonaan ilman elvytysrahaa, jos hallitus ei kiireesti saa aikaan uskottavaa suunnitelmaa niiden käytöstä.

Conte ilmoitti jo aikaisemmin keskiviikkona, että hallitus voi jatkaa vain, jos koko hallituskoalitio on mukana. Näin Italia Viva on siis käytännössä kaatanut koko hallituksen. Seuraavien askelien suhteen kaikki on Renzin mukaan täysin auki.

”Olen vetänyt vain kaksi rajaa; en tee yhteistyötä kapinallisten enkä eurovastaisen äärioikeiston kanssa. Muutoin kaikesta voi keskustella. Jos syntyy uusi hallitusohjelma, voimme harkita uutta hallitusta samalla hallituspohjalla. Voimme tukea myös virkamieshallitusta tai voimme istua oppositiossa.”

Italian yleisradioyhtiö RAIn haastattelema perustuslakiasiantuntija Michele Ainis katsoo, ettei sama hallituspohja voi jatkaa.

”Jos ministereitä aletaan vaihtamaan toisiin ilman parlamenttia, ollaan hyvin suuren ongelman äärellä. En ota kantaa siihen, pitääkö pääministeri Conten erota ja kuinka pian, mutta perustuslain näkökulmasta on aivan selvää, ettei tämä koalitio voi jatkaa ilman Italia Vivaa”, hän sanoi.

Conte ei toistaiseksi ole kommentoinut Renzin ratkaisua, sillä Italian hallitus kokoustaa parhaillaan uusista koronatoimista. Oppositiossa istuvat oikeistopuolueet Lega ja Fratelli d’Italia sekä keskustaoikeistolainen Forza Italia pohtivat tilannetta samaan aikaan omassa kokouksessaan.

LUE SEURAAVAKSI: