Venäjä ei välttämättä säästy sanktioilta kaksoisagentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären murhayrityksestä. EU:n jäsenvaltioiden johtajat keskustelivat illalla Brysselissä myrkkyiskusta.

Britannian pääministeri Theresa May puhui asiasta kolmin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Myös Pohjoismaiden ja balttien kuuden maan ryhmä sai informaatiota Maylta tapahtumista ja niiden tutkimusten etenemisestä.

EU-maiden johtajat yhtyvät Britannian näkemykseen, jonka mukaan on hyvin todennäköistä, että Venäjä on hermomyrkkyiskun takana. Lausunto on hieman tiukempi kuin ulkoministerien aiempi lausunto tällä viikolla. Lue tarkemmin: EU:n ulkoministerit sälyttivät vastuun hermomyrkkyiskusta Venäjälle – Soini vaatii sarkasmin loppua

Pääministeri Juha Sipilä kertoi Mayn käyneen varsin yksityiskohtaisesti tapahtumia läpi. Eksakteja tukipyyntöjä esimerkiksi sanktioiden osalta May ei Sipilän mukaan ”ainakaan tässä vaiheessa” esittänyt.

Britit itse ovat karkottaneet koko joukon diplomaatteja maasta. Myös Macron on puhunut mahdollisista karkotuksista.

Sipilä korosti, että ensiksi asia täytyy tutkia loppuun saakka. Vasta sitten voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Sipilä sanoi, että ”sanktioiden aika on varmaan sitten myöhemmin”. Tässä vaiheessa EU osoittaa solidaarisuuttaan Britannialle.

Kemiallisen aseen käyttöä EU:n jäsenmaassa Sipilä luonnehti ”erittäin vakavaksi asiaksi, olipa siinä sitten takana Venäjä tai olipa siinä takana Venäjältä saatu hermomyrkky”.

–Nämä ovat ne kaksi väitettä, jotka Britannia on esittänyt. Molemmat ovat erittäin vakavia väitteitä, Sipilä sanoi.

Venäjä kiistää kaikki yhteydet hermomyrkkyiskuun ja syyttää asiassa Britanniaa.

Suomen presidentti Sauli Niinistö sekä Kreikan pääministeri Alexis Tsipras olivat yhteydessä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin asiassa. Niinistö pyysi Venäjää mukaan tutkintaan. Tsipras korosti asian perinpohjaista selvittämistä.

Niinistön yhteydenpidosta Sipilä totesi, että ”Suomen rooli on perinteisesti ollut dialogin avaajana ja varmasti moni muukin maa tulee vaatimaan Venäjältä vastauksia”.

Lue koko juttu Kauppalehdestä