Euroopan komission halu yhtenäistää puheluiden hinnat koko EU:n alueella saa varovaista kannatusta suomalaiselta teleoperaattorilta.

Tärkein kysymys ehdotuksessa on se, kuinka Euroopan valtavat hintaerot saatetaan yhteen.

Komission keräämien tietojen perusteella työtä on: Liettuassa ja Romaniassa minuutin puhelu maksaa noin 2 eurosenttiä, kun Hollannissa ja Luxemburgissa sama puhelu kustantaa noin 14,5 eurosenttiä. Ero on yli seitsenkertainen.

Suomalaiset maksavat puheluistaan keskimäärin noin 6,1 senttiä minuutilta. Ero EU:n keskiarvoon, 9,1 senttiin, on kolme senttiä eli noin 50 %.

Laskennallisesti 50 prosentin lisäys suomalaisten maksamiin puhelinkuluihin tarkoittaisi yli 850 miljoonan euron nousua puhelinlaskuihin. Arkitasolle tultaessa 20 euron puhelinlasku olisi laskennallisesti siis 30 euroa.

Roaming pois

Komission ehdotuksessa verkkovierailumaksut eli niin kutsuttu roaming käytännössä lakkaisivat kuluttajilta. Asiakkaat voisivat soittaa ja käyttää datayhteyttään koko EU:n alueella oman teleoperaattorinsa hinnoilla.

- Pidämme positiivisena, että sääntelyllä tuodaan asiakkaiden hinnat alemmas. Päällisin puolin ajatus on oikea, Elisan kuluttaja-asiakkaiden liiketoimintajohtaja Jan Virkki sanoo Uudelle Suomelle.

Virkin mukaan komission ehdotuksen pohjalta ei vielä voi sanoa, kuinka paljon suomalaisten puheluiden hinnat voisivat nousta nykyisestä.

Asiakkaiden kannalta kauhukuva on se, että myös kotimaanpuheluiden hinnat nousevat EU:n keskiarvoon. Yritykset joutuisivat todennäköisesti laskuttamaan pienemmän kansainvälisen asiakasjoukon verkkovierailut kaikilta asiakkailtaan.

Suomen telepalveluiden hinnat ovat laskeneet noin 25 prosenttia vuodesta 2007.

- Tästä [roaming-maksujen poistamisesta] on keskusteltu nyt vuoden ajan. Viime kesänä esillä ollut ehdotus näytti siltä, että ainoa realistinen tapa [poistaa roaming-maksut EU-alueelta] olisi ollut nostaa puheluiden hintoja Suomessa, Virkki sanoo.

Verkkovierailua myös Suomessa

Jo nyt EU-direktiivi sääntelee hintoja niin, että roaming-puhelu saa maksaa asiakkaalle korkeintaan 30 senttiä minuutilta. Yhden megatavun dataliikenne saa maksaa ulkomailla vain 56 senttiä.

- Roaming-puheluiden tuotantokulut ylittävät kotimaan verkossa soitettujen puheluiden kulut, Virkki kertoo.

Teleoperaattoreiden kannalta puhelinverkkojen kuormittaminen ulkomaisilla asiakkailla ilman lisäveloitusta olisi siis huono asia.

Tosin suomalaiset operaattorit veloittavat jo nyt myös kotimaan verkkovierailuista niin kutsuttua terminointimaksua 2,8 senttiä minuutilta. Summa on melkein sentin korkeampi kuin mitä liettualainen asiakas maksaa puheluistaan yhteensä.

Terminointimaksu astuu voimaan, kun vaikkapa DNA:n asiakas soittaa TeliaSoneran verkkoon. Maksu on alenemassa syyskuussa yhdellä sentillä.

Suomen hinnat nousuun?

Elisan Virkki ei pelkän komission ehdotuksen perusteella arvioi, tuleeko uudesta sääntelystä hyvä vai huono kakku teleoperaattoreille.

Suomalaisittain kauhukuva olisi se, että myös kotimaanpuheluiden hinnat nousevat EU:n keskiarvoon. Yritykset joutuisivat todennäköisesti laskuttamaan pienemmän kansainvälisen asiakasjoukon verkkovierailut kaikilta asiakkailtaan.

Suomen telepalveluiden hinnat ovat laskeneet noin 25 prosenttia vuodesta 2007.

- Tästä [roaming-maksujen poistamisesta] on keskusteltu nyt vuoden ajan. Viime kesänä esillä ollut ehdotus näytti siltä, että ainoa realistinen tapa [poistaa roaming-maksut EU-alueelta] olisi ollut nostaa puheluiden hintoja Suomessa, Virkki sanoo.

Suomen puhelinlasku esim. + 800 milj. €

Suomen matkapuhelinverkoissa soitettiin vuonna 2013 yhteensä 17,3 miljardia puheluminuuttia. Suomalaiset teleoperaattorit laskuttivat tästä puhelumassasta yrityksiä ja kuluttajia yhteensä 1,76 miljardia euroa.

Laittamalla komission ehdotuksesta mutkat suoriksi ja suhteuttamalla Suomen puheluhinnat EU-keskiarvoon suomalaiset maksaisivat vuositasolla yli 850 miljoonalla eurolla enemmän laskennallista puhelinlaskuaan. Tämän laskennallisen summan maksajina olisivat suomalaiset yritykset ja kuluttajat.

Komission tänään julkaisema ehdotus vaatii vielä jäsenvaltioiden ja EU-parlamentin direktiivivalmistelun, eli telepalveluiden todellinen sisämarkkina on vielä kaukana. Asian käsittelevät todennäköisesti keväällä valittavat mepit.