Nelipyöräinen mopoauto on katoavaa kansaperinnettä, mikäli ensirekisteröintilastoihin on uskomista.

Kuluvan vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana ensirekisteröitiin kaiken kaikkiaan vain yksitoista kevyttä nelipyörää.

”Käytännössä mopoautoja ei myydä enää lainkaan. Rekisteröinnit koostuvat yritysten esittelyvehkeistä ja korkeintaan katsastusviranomaisille menneistä yksilöistä”, Teknisen kaupan asiamies Hannu Kyyhkynen luonnehtii.

Nelipyöränmarkkina ajoi kiviseinään jo viime vuonna. Tuolloin ensirekisteröitiin enää 224 kevytnelipyörää.

Pudotus oli 70 prosentin luokkaa, sillä vielä vuonna 2017 mopoautoja kirjattiin ensirekisteriin 704.

Vielä vuosikymmenen alkupuolella nelipyöriä ensirekisteröitiin vuosittain tuhatkunta kappaletta.

On vaikea löytää vertailukohtaa, jossa yksittäisen kulkuvälineen markkina olisi hyytynyt yhtä totaalisesti.

Syy äkkipysähdykseen piilee edellisen hallituksen alulle panemassa, kevytautoja koskevassa lakimuutoksessa. Liikenneministeri Anne Bernerin(kesk) johdolla toteutetussa muutoksessa 15–17-vuotiaille leivottiin pääsy niin sanotun kevytauton rattiin.

Kevytautoksi määritetään tavallinen ajoneuvo johon on asennettu 60 kilometrin nopeusrajoitin. Mopoautojen myynnin sakkaus osuus yksiin lakivalmistelun ja sitä koskevan julkisen keskustelun kanssa.

”Kun hallituksen esitys kevytautolaista tuli 2018 alkuvuodesta, lähti kauppa mopoautojen osalta välittömästi hidastumaan kunnes se pysähtyi kokonaan. Voi sanoa, että näin käytännössä kävi viime vuoden jälkeen”, Kyyhkynen kuvailee tilannetta.

Nyt asiaan on puuttunut Euroopan komissio, joka jo aiemmin ilmaisi eriävän mielipiteensä Suomen kevytautosäädöstä. Nyt komissio antoi Suomelle huomautuksen, jossa kevytautot tyrmätään. Komission näkemyksen mukaan kevytauto vaarantaisi liikenneturvallisuutta ja olisi EU:n direktiivien vastainen.

Kyyhkynen kuvailee asiaa koskevaa lainsäädäntöprosessia ”kyseenalaiseksi”. Nykyinen liikenneministeri Sanna Marin (sd) on puolestaan väläytellyt eduskunnan jo kertaalleen hyväksymän kevytautolain kumoamista.

”Mopoautojen myynti varmasti elpyisi, mutta sitä en lähde ennustamaan, nousisiko se ennalleen”, Kyyhkynen arvioi.

Suomeen on tällä hetkellä rekisteröity yli 8 000 nelipyörämopoa.